Ηνωμένο Βασίλειο: Άρει τους δασμούς στο ρύζι των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να άρει τους δασμούς αντιποίνων 25% στις εισαγωγές λευκασμένου και σπασμένου ρυζιού από τις ΗΠΑ από την 1η Ιουνίου, ανέφερε στα τέλη της 22ας Μαρτίου.

Το τιμολόγιο τοποθετείται επί του παρόντος στο συνολικό κόστος παράδοσης των αγαθών, καθιστώντας τη σύναψη ανταγωνιστικού εμπορίου στη χώρα απίστευτα δύσκολη, δεδομένης της ταχείας αύξησης των ναύλων από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Η ΕΕ επέβαλε τους δασμούς αντιποίνων τον Ιούνιο του 2018 -- όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ -- μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους δασμούς του άρθρου 232 στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ενώ η ΕΕ συμφώνησε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τους δασμούς αντιποίνων την 1η Ιανουαρίου, αυτό έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο χωριστής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.
Η είδηση ​​χαιρετίστηκε από τη βιομηχανία ρυζιού των ΗΠΑ, με την Betsy Ward, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της USA Rice, να λέει στις 22 Μαρτίου ότι «οι εξαγωγές ρυζιού έχουν άσκοπα παγιδευτεί στο διασταυρούμενο πυρά των εμπορικών πολέμων χάλυβα και αλουμινίου για σχεδόν τέσσερα χρόνια, επηρεάζοντας δεκαετίες των επιχειρηματικών σχέσεων με τους πελάτες μας στην Ευρώπη... Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΗΒ για επανεκκίνηση και περαιτέρω εμβάθυνση της διατλαντικής μας σχέσης».
Εκτός μιας περιορισμένης ποσόστωσης αφορολόγητων ειδών, το αμερικανικό ρύζι θα υπόκειται σε δασμούς 121 GBP/mt (160 $/mt) στο λευκό ρύζι και σε δασμούς 25 GBP/mt (33 $/mt) στο καστανό ρύζι από την 1η Ιουνίου.
Από τις 10 Μαρτίου, οι εξαγωγές ρυζιού των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο εμπορίας 2021-22 (Αύγουστος-Ιούλιος) ανήλθαν συνολικά σε 12.219 τόνους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, με 10.500 τόνους εκκρεμών πωλήσεων να έχουν αποσταλεί ακόμη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις