Συλλήψεις σε έρευνα για απάτη με κρέας αλόγου στο Βέλγιο
Συλλήψεις σε έρευνα για απάτη με κρέας αλόγου στο Βέλγιο

 Η βελγική αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για απάτη που αφορούσε άλογα και άλλα ζώα. Η αστυνομία έκανε έρευνα σε οκτώ διευθύνσεις στην Αμβέρσα και τη Ναμούρ και τέσσερις άνδρες ηλικίας 26 έως 55 ετών, μια 55χρονη Βελγίδα και ένας 29χρονος από την Ισπανία συνελήφθησαν για ανάκριση. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατασχέθηκαν διαβατήρια αλόγων, πιστοποιητικά υγείας, οχήματα, μετρητά και ένα όπλο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι στα ζώα, κυρίως στα άλογα, δίνεται μια νέα ταυτότητα, ώστε να μπορούν να εκτραπούν στην τροφική αλυσίδα, να σταλούν για σφαγή και να πωληθεί το κρέας τους. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κίνητρο της απάτης ήταν οικονομικό, αλλά μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων. Το διεθνές στοιχείο Europol και η ισπανική Guardia Civil εμπλέκονται επίσης στην έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και «αρκετή ώρα», σύμφωνα με την εισαγγελία της Αμβέρσας.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε αρκετές εταιρείες και τους διευθυντές τους που ασχολούνται με τη μεγάλης κλίμακας εισαγωγές και εξαγωγές αλόγων και άλλων ζώων όπως γαϊδούρια. Οι εταιρείες λειτουργούν επίσης ως χονδρέμποροι ζώντων ζώων, γεωργικών προϊόντων και υφαντικών υλών. Προηγούμενες επιθεωρήσεις από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας (FASFC) και την Επιθεώρηση Ευημερίας των Ζώων έδειξαν στοιχεία για παραποίηση διαβατηρίων και μικροτσίπ ζώων καθώς και παραβιάσεις στις εγγραφές.

Οι προηγούμενες εκδόσεις της ετήσιας επιχείρησης Opson, που συντονίζεται από την Ευρωπόλ και την Ιντερπόλ, περιλάμβαναν ενέργειες για έγγραφα διαβατηρίων αλόγων και κρέας αλόγου σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ισπανία. Οι έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση κρέατος και ζώντων ζώων και στην έναρξη δικαστικών υποθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο Βέλγιο, 230 διαβατήρια αλόγων εξετάστηκαν από την FASFC ως μέρος της Επιχείρησης Opson το 2021 και 35 παραποιήθηκαν.

Τα διαβατήρια αλόγων που παρουσιάζουν σημάδια πλαστογραφίας ήταν μια από τις κύριες προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια και δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με περισσότερα ευρήματα που αναμένονται σε μελλοντικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις