ΠΟΓΕΔΥ: «Φταίει ο γάιδαρος και δέρνουν το σαμάρι!»
ΠΟΓΕΔΥ: «Φταίει ο γάιδαρος και δέρνουν το σαμάρι!»

Στη θλιβερή επίθεση του υπουργού Στέλιου Πέτσα στους Γεωτεχνικούς Επιστημονικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς (στους οποίους περιλαμβάνεται και η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΚΔΥ) με δημόσιες παρεμβάσεις του, αρθρογραφία στον Τύπο και απάντησή του στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, επειδή στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή αντιταχθήκαμε στον Ν. 4830/2021, απαντάμε με τη λαϊκή ρήση «Φταίει ο γάιδαρος και δέρνουν το σαμάρι!»

 

Ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την δημοσίευση του Π.Δ. 40/2021 για τη μεταφορά του Τμήματος Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς και των αρμοδιοτήτων του από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ και 10 μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4830/2021 που αντικατέστησε τον Ν. 4039/2012, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σχεδόν καμία από τις διατάξεις του νέου Νόμου, αφού:

1)Δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις εφαρμογής που ο Νόμος προβλέπει να εκδοθούν από το ΥΠΕΣ και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αντί της έκδοσης των ΥΑ και των ΚΥΑ που προβλέπει ο Ν. 4830/2021 στο άρθρο 45 εκδόθηκε 10 μήνες μετά, εγκύκλιος του ΥΠΕΣ η οποία δεν είναι ούτε διευκρινιστική, ούτε ερμηνευτική ούτε τίποτα άλλο. Αποτελεί απλή αντιγραφή των διατάξεων του Νόμου. Και επιπλέον σε κάποια σημεία έχει αυθαίρετες και λανθασμένες προσθήκες που έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Νόμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ορισμός του αδεσπότου ζώου συντροφιάς που στην εγκύκλιο αλλάζει τελείως σε σχέση με τον Νόμο.

Με βάση την εγκύκλιο όσα ζώα δεν έχουν σήμανση είναι αδέσποτα, άρα μπορεί να τα πάρει όποιος θέλει και επιπλέον όσοι δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της νομοθεσίας και τα ζώα τους δεν έχουν σήμανση, μπορούν να ισχυριστούν ότι τα ζώα είναι αδέσποτα και να απαιτήσουν από το Δήμο, σήμανση, στείρωση, εμβολιασμό κλπ. Επιπλέον δεν μπορούν να τους επιβληθούν κυρώσεις γιατί με βάση την εγκύκλιο τα ζώα δεν είναι δικά τους άρα δεν έχουν καμία υποχρέωση ή ευθύνη.......Με λίγα λόγια τινάζεται όλος ο Νόμος στον αέρα....!!!!

2)Δεν έχουν υλοποιηθεί οι πλατφόρμες και το λογισμικό που προβλέπονται με αποτέλεσμα η ιχνηλασιμότητα των ζώων συντροφιάς να αποτελεί κενό γράμμα και η ενημέρωση της βάσης του ΥΠΑΑΤ να επαφίεται στην καλή θέληση των ιδιοκτητών και των κτηνιάτρων. Οι σπασμωδικές κινήσεις του ΥΠΕΣ με μπαλώματα εκ των υστέρων, μεταξύ των οποίων ψήφιση μεταβατικών διατάξεων που προβλέπουν ότι μέχρι να υλοποιηθεί το λογισμικό εφαρμόζεται η βάση του ΥΠΑΑΤ, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η στόχευση δεν ήταν η θέσπιση ενός Νόμου προσανατολισμένου στην προστασία των ζώων συντροφιάς αλλά στην «προστασία» των επαγγελματιών «προστατών» τους (ΜΚΟ, celebrities, εκτροφείς κλπ).

 

3)Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τόσο οι κεντρικές όσο και οι περιφερειακές, έχουν εξαιρεθεί από τον επίσημο έλεγχο της προστασίας των ζώων συντροφιάς παραβιάζοντας τον Καν. (ΕΕ) 2017/625 αποτελώντας αρνητική εξαίρεση μεταξύ των Κρατών Μελών.

4)Η αδειοδότηση των καταφυγίων είναι στον αέρα. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης των καταφυγίων παραμένει το ίδιο δηλ. 31/03/2022, ημερομηνία η οποία έχει παρέλθει, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα ορίζει, τη διαδικασία, τα όργανα και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.

Γεννάται η απορία με ποια κριτήρια μοιράζονται εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων για καταφύγια Δήμων χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές και διαδικασίες;

Σαφώς κε Υπουργέ υπάρχουν μεταβατικά ζητήματα που έπρεπε να προβλεφθούν στον νόμο, αλλά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας, τόσο των Κτηνιάτρων Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΥΠΑΑΤ όσο και των Φορέων μας, τις αγνοήσατε με σκαιό τρόπο.

Κε Υπουργέ από τη θέση σας έπρεπε να γνωρίζετε ότι οι Εκπρόσωποι των Φορέων δεν είναι απλώς «άνθρωποι» που εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους αλλά έχουν Θεσμικό ρόλο, εκφράζουν και δεσμεύονται από τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων τους, τα οποία έχουν θεσμική μνήμη και συνέχεια στην κοινωνία και στην επιστήμη τους και ο ρόλος τους δεν είναι να βάζουν «τρικλοποδιές» στην εκάστοτε Κυβέρνηση αλλά να συμβάλλουν με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της Χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό με ανακοινώσεις και αναλυτικά κείμενα, σας είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες των αντιεπιστημονικών επιλογών σας. Όμως επιλέξατε να αγνοήσετε την κοινωνία και τα χιλιάδες αρνητικά σχόλια των πολιτών κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, τους Εκπροσώπους των Φορέων και τις υπηρεσιακές εισηγήσεις. Αντίθετα λάβατε υπόψη τις διαβεβαιώσεις συγκεκριμένου Γενικού Διευθυντή ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι θα βοηθήσει στο στήσιμο της νέας δομής με αντάλλαγμα τη διατήρηση της θέσης του φυσικά.

Αντί λοιπόν να επιρρίπτετε τις ευθύνες στους Συνδικαλιστικούς και Επιστημονικούς Φορείς, ζητήστε τα ρέστα από τον συνεργάτη σας, προθυμότερο των προθύμων Γενικό Διευθυντή.

Εμείς, κε Υπουργέ, δεν αλλάξαμε απόψεις και στάση αναφορικά με την προστασία των ζώων συντροφιάς. Το κόμμα σας άλλαξε ριζικά τις θέσεις του από το 2012. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η μεταστροφή; Τι άλλαξε από τότε; Γιατί οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και ειδικά των αδεσπότων δεν άλλαξαν σημαντικά.

 

Η δυσερμήνευτη και αήθης επίθεση στους φορείς για τις ευθύνες που σας ανήκουν αποκλειστικά, είναι ομολογία πλήρους αποτυχίας σας στον τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς.

 

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις