Ουκρανία: Η πρώιμη συγκομιδή σιτηρών θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%
Ουκρανία: Η πρώιμη συγκομιδή σιτηρών θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%

Η περιοχή σποράς χειμερινών σιτηρών της Ουκρανίας για τη συγκομιδή του 2023 είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια εκτάρια και η συγκομιδή θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής μεγάλης ουκρανικής γεωργικής εταιρείας.

Ο ρυθμός σποράς χειμερινού σιταριού στην Ουκρανία για τη συγκομιδή του 2023 είναι τρεις φορές χαμηλότερος από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας αυτή την εβδομάδα.

Τα αγροκτήματα έχουν σπείρει 1,1 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου στις 3 Οκτωβρίου, ή 27% της αναμενόμενης έκτασης, έναντι 3,1 εκατομμυρίων εκταρίων που είχαν σπαρθεί την ίδια ημερομηνία το 2021, έδειξαν τα στοιχεία.

"Είναι απίθανο να κερδίσουμε 2 εκατομμύρια εκτάρια (χειμερινής έκτασης σποράς σιτηρών)", δήλωσε ο Alex Lissitsa, Διευθύνων Σύμβουλος της ολοκληρωμένης γεωργικής επιχείρησης IMC, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

«Η συγκομιδή πρώιμων σιτηρών (κυρίως σιταριού και κριθαριού) θα είναι 50-70% μικρότερη (το 2023 έναντι του 2022). Στην πραγματικότητα, θα καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες, αλλά δεν θα είναι όλα τόσο ρόδινα με τις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία καταναλώνει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σίτου και έως και 4 εκατομμύρια τόνους κριθαριού ανά σεζόν.

Η Λισσίτσα είπε ότι η έλλειψη κεφαλαίων για τη σπορά παραμένει τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες σε μια κατάσταση όπου οι τιμές των τοπικών σιτηρών μειώθηκαν ενώ το κόστος των εισροών αυξήθηκε απότομα.

«Πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε τεράστια πτώση στην παραγωγικότητα και τις αποδόσεις και στο τέλος της χρονιάς θα βγούμε αρκετά ηττημένοι: όχι νεκροί, αλλά άσχημα χτυπημένοι», είπε.

Ανώτερος αξιωματούχος της γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι βροχές στις περισσότερες περιοχές καθυστέρησαν τη συγκομιδή και τη χειμερινή σπορά σιτηρών.

Το υπουργείο δεν έχει δώσει ακόμη μια πρόβλεψη για την έκταση του χειμερινού σιταριού το 2023, αν και ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solsky είπε στο Reuters τον Αύγουστο ότι η έκταση θα μπορούσε να μειωθεί στα 3,8 εκατομμύρια εκτάρια από 4,6 εκατομμύρια έναν χρόνο νωρίτερα λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Οι αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερη.

Η Ουκρανία έσπειρε περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σίτου για τη συγκομιδή του 2022, αλλά μια μεγάλη έκταση έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια τόνους σιταριού φέτος, σε σύγκριση με περίπου 32,2 εκατομμύρια τόνους το 2021. Η απότομη πτώση ήταν αποτέλεσμα εχθροπραξιών σε πολλές περιοχές και της κατάληψης μεγάλων εκτάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Taras Vysotskyi είπε τον περασμένο μήνα ότι η συγκομιδή σιταριού της Ουκρανίας το 2023 μπορεί να μειωθεί σε 16-18 εκατομμύρια τόνους από 19 εκατομμύρια τόνους το 2022 λόγω της αναμενόμενης πτώσης της περιοχής σποράς χειμερινού σιταριού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις