Ενέργεια και λιπάσματα οι μεγάλες προκλήσεις για τους Φινλανδούς αγρότες
Ενέργεια και λιπάσματα οι μεγάλες προκλήσεις για τους Φινλανδούς αγρότες

Οι Φινλανδοί αγρότες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και την εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας, καθώς μόνο το ένα τρίτο περίπου δήλωσε ότι έχει ήδη αγοράσει τα λιπάσματα που απαιτούνται για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Κεντρική Ένωση Αγροτικών Παραγωγών και Δασοκτημόνων (MTK), δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Μεταξύ των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 55% προέβλεψε ότι η ρευστότητά τους θα χειροτερέψει τους επόμενους έξι μήνες.

Όσον αφορά τα λιπάσματα, το 30% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσε ότι μπόρεσε να αγοράσει ήδη λιπάσματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ το 16% δήλωσε ότι αγόρασε λιγότερα και το 20% ότι δεν απέκτησε καθόλου.

Οι τιμές της ενέργειας αποτέλεσαν επίσης μια σημαντική ανησυχία για τους αγρότες, καθώς ένας στους τρεις αγρότες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι αναμένει ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστούν ήδη φέτος. Οι αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για δεκαπλασιασμό του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τάσεις αυτές έχουν ήδη αντίκτυπο στην παραγωγή, με το 15% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη μειώσει ή σταματήσει εντελώς την κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ το 21% δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ένα τέτοιο μέτρο αργότερα. Συν τοις άλλοις, το 20% δήλωσε ότι θα μειώσει την καλλιεργούμενη έκταση έως και κατά 25% το επόμενο έτος.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της MTK, Γιούχα Μάρτιλα, κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει επιδοτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια και λιπάσματα.

Αν και η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων αποτελούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Φινλανδίας, ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει μειωθεί ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την απώλεια περίπου 1.000 γεωργικών εκμεταλλεύσεων μεταξύ 2020 και 2021.

 

Πηγή: Euroactiv

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις