Δώσε μας το φόρο κι όποτε πληρωθείς

Διπλογραφικά βιβλία για τις ενώσεις, συνεταιρισμούς κι ιδιώτες αγρότες, εφόσον έχουν αγροτικό εισόδημα πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ κι απλογραφικά βιβλία  για όσους έχουν εισόδημα κάτω από αυτό το όριο, δηλαδή για το 99,9% των αγροτών. Ωστόσο υπάρχουν αγρότες που κινδυνεύουν να μείνουν στην κυριολεξία στον άσσο, αφού υπάρχουν παραγωγοί – δενδροκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι κ.ά. - που πληρώνονται μετά από 2 μήνες ως 1 χρόνο από την αγορά αλλά θα κληθούν να προκαταβάλουν το ΦΠΑ, μόλις κόψουν τιμολόγιο, για να πουλήσουν την παραγωγή τους.

Το κύριο αίτημα αυτής της κινητοποίησης των αγροτών είναι τα βιβλία εσόδων – εξόδων αλλά και το αλαλούμ που έχει συμβεί με την άγνοια ακόμη κι εντός του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι το αγροτικό επάγγελμα έχει ιδιαιτερότητες ανά καλλιέργεια, γεωγραφική ζώνη, κλίμα, καταστροφές λόγω καιρού κατασπάραξης ζώων κ.ά.
Έτσι ακόμη κι οι αγρότες που δεν έχουν ζήτημα να  φορολογηθούν με βιβλία εσόδων – εξόδων, αφού περίπου 100.000 από τους 900.000 που έχουν αγροτικές καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο ή είναι ετεροκαλλιεργητές, τα διαθέτουν, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι το σύστημα είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ανά καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων και ταλαιπωρεί τον μικρομεσαίο αγρότη που θα αναγκαστεί να πληρώσει και λογιστή κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκαν κάποιες διορθώσεις από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τα «τρελά» που είδαν στο φως της δημοσιότητας για τ΄ αγροτεμάχια, υπάρχουν ζητήματα που δεν λαμβάνονται υπόψη.

* Το πρώτο στοιχείο είναι πως η  αγορά πληρώνει πολύ αργά χώρια τα «σκασίματα» και υπάρχουν αγρότες που κινδυνεύουν να μείνουν στην κυριολεξία στον άσσο, αφού υπάρχουν παραγωγοί που πληρώνονται μετά από 2 μήνες ως 1 χρόνο ενώ θα κληθούν να προκαταβάλουν το ΦΠΑ, μόλις κόψουν τιμολόγιο.

* Το δεύτερο σημείο είναι ότι είναι δύσκολο για ανθρώπους που είναι υπερήλικες να ενταχθούν στην ηλεκτρονική διαδικασία, που είναι κατεξοχήν γραφειοκρατική. Μάλιστα, επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα  για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αλλάζουν Εφορία χειμώνα – καλοκαίρι κι επιβαρύνονται μ΄ επιπλέον κόστος.

Το ΦΕΚ Β' 179/31-01-2014, που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη και δημοσιεύτηκε προχθές δεν φωτίζει ιδιαίτερα τα πράγματα απλά επιβεβαιώνει αυτό που ήταν γνωστό από καιρό, ότι οι αγρότες καλούνται να έχουν βιβλία εσόδων εξόδων κι ότι πλέον αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Κατά τ’ άλλα οι αγρότες που θα κρατήσουν βιβλία εσόδων εξόδων, εφόσον έχουν ενιαία ενίσχυση άνω των 5.000 ευρώ ή αγροτικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ υποχρεούνται να μπουν στη διαδικασία του λογιστή. Μόνο αυτό το κόστος αυτό υπολογίζεται σε 500 ως 1.000 ευρώ το χρόνο, παρότι ήδη έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμό για κοινό λογιστή. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα τον Μάιο να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές του πρώτου τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου. Από τον Ιούνιο και μετά η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται κάθε μήνα απ΄ όλους  τους υπόχρεους. Η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας).

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων άνοιξε ήδη στη διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  (www.gsis.gr).

Παρότι δεν υπάρχουν από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών σαφείς εγκύκλιοι για όλα τα ζητήματα, σε ό,τι αφορά αυτά που είναι γνωστά μας ενημερώνει  ο οικονομολόγος – φοροτεχνικός Σάκης Κολχούρης:
1. Τα βιβλία λέγονται εσόδων – εξόδων και στις δαπάνες δηλαδή στα έξοδα οι αγρότες σε συνεννόηση με το λογιστή τους μπορούν να περάσουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με: καύσιμα, λιπαντικά, σπόρους κ.ά.
2. Στις δαπάνες μπορούν να ενταχθούν επίσης, ανταλλακτικά αγροτικών μηχανημάτων, παροχή υπηρεσιών για επισκευές αγροτικών μηχανημάτων, αμοιβές προσωπικού, δηλαδή το εργατικό κόστος, έξοδα ΤΟΕΒ για την ύδρευση.
3. Για όσους έχουν δάνεια υπάρχει πρόβλεψη για τα λεγόμενα καλλιεργητικά δάνεια, δηλαδή για όσους αγόρασαν χωράφια, τρακτέρ, αγροτικές αποθήκες και πληρώνουν δάνειο, εφόσον αποδεδειγμένα αφορά την παραγωγή τους. Σ΄ αυτήν την περίπτωση από τυχόν δάνεια, δεν εκπίπτει όλο το ποσό αλλά οι δαπάνες από χρεωστικούς τόκους.
4. Η συνδεδεμένη κι η εξισωτική αποζημίωση αλλά κι οι αποζημιώσεις από καταστροφές ή κατασπαράξεις ζώων, δεν φορολογούνται.
5. Όλοι οι αγρότες πρέπει να πηγαίνουν τιμολόγια στο λογιστή για συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.
6. Οι αγρότες οφείλουν να κόβουν τιμολόγια, όταν παίρνει κάποιος την παραγωγή τους και θα φορολογηθούν, ανεξάρτητα αν μια εταιρία τους πλήρωσε ή όχι και πότε. Το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο για κτηνοτρόφους, δενδροκαλλιεργητές κ.ά.
7. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ή γενικότερα οι ετεροκαλλιεργητές θα φορολογηθούν αυτοτελώς για το αγροτεμάχιο που διαθέτουν και καλλιεργούν. Θα προκύψει δηλαδή ο φόρος από την δραστηριότητά τους και σε αυτόν θα προστεθεί ανάλογα με την πώληση των προϊόντων τους κ.ά.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις