Συζητήθηκε στο ΣτΕ το αίτημα ακύρωσης του συνώνυμου “ΚΑLAMATA” για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συζήτηση για την αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου για την Προστασία των Μεσσηνιακών προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της Υπουργικής Απόφασης το υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο "ΚΑLAMATA" για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την 1149/2022 απόφαση του ΣτΕ , με την οποία είχε ακυρωθεί για τυπικές πλημμέλειες η προγενέστερη απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου η οποία ομοίως είχε θεσπίσει το συνώνυμο KALAMATA.

Οι Μεσσήνιοι υποστήριξαν το δικαίωμά της στην ονομασία ΠΟΠ, ενώ η πλευρά των παρεμβαινόντων φορέων, οργανώσεων και εταιριών, υποστήριξαν ότι τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά, θα σήμαινε την απώλεια περίπου 200.000.000 ευρώ για το εθνικό εισόδημα, το οποίο αποφέρουν οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με την ονομασία KALAMATA OLIVES.

Μάλιστα η συνήγορος των φορέων, Λίνα Αγγελοπούλου, προσκόμισε στο Δικαστήριο πλήθος εξαγωγικών εγγράφων από το 1954 και μέχρι σήμερα, στα οποία αναγράφεται η ονομασία CALAMATA Η ΚΑLAMATA OLIVES, από τη δεκαετία του 1954.

 

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, σύμφωνα με την εκτίμηση των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις