Η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην εντατική γεωργία είναι η μεγαλύτερη αιτία της μείωσης του αριθμού των πτηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε σύγκριση με μια γενιά πριν, 550 εκατομμύρια λιγότερα πουλιά πετούν πάνω από την ήπειρο. Αλλά μέχρι τώρα η σχετική σημασία των διαφόρων πιέσεων στους πληθυσμούς των πτηνών δεν ήταν γνωστή.
Μια ομάδα περισσότερων από 50 ερευνητών, αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από 28 χώρες για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, διαπίστωσε ότι η εντατική γεωργία, πάνω απ' όλα, είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τη μείωση του πληθυσμού των πτηνών της ηπείρου.
Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των άγριων πτηνών όλων των ειδών σε όλη την ήπειρο έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από το 1980, αλλά ότι αυτή η μείωση βαθύνθηκε σε περισσότερο από το μισό μεταξύ των ειδών γεωργικής γης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences , εξέτασε πως 170 είδη πτηνών είχαν ανταποκριθεί σε τέσσερις εκτεταμένες ανθρωπογενείς πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης της γεωργίας, της αλλαγής της δασικής κάλυψης, της αστικοποίησης και της κλιματικής κρίσης.
Τα είδη στις γεωργικές εκτάσεις υπέστησαν την πιο απότομη μείωση, με τους αριθμούς να μειώνονται κατά 56,8% από την έναρξη της έρευνας, ανέφερε η μελέτη. Ο αριθμός των πτηνών που κατοικούν στις πόλεις μειώθηκε κατά 27,8%, και μεταξύ των πτηνών που κατοικούν στο δάσος η πτώση ήταν 17,7%.
Ωστόσο, σε όλα τα πλαίσια, η εντατική γεωργία, η οποία βρίσκεται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, αναγνωρίστηκε ως κύριος παράγοντας παρακμής, με τη μαζική σφαγή ασπόνδυλων ως παράσιτα που δημιουργούν έναν «τροφικό καταρράκτη» στην τροφική αλυσίδα.
Τα βόρεια είδη πτηνών που προτιμούν το κρύο βρέθηκαν επίσης να δέχονται μεγάλη πίεση, με τους αριθμούς τους να μειώνονται κατά 39,7% καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες είχαν νικητές αλλά και ηττημένους, σημείωσε η μελέτη, με τους αριθμούς μεταξύ των ειδών που προτιμούν τα θερμά του νότου να μειώνονται μόνο κατά 17,1%.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις