Κλειστό ΟΣΔΕ: Τι προβλήματα επιφέρoυν oι καθυστερήσεις στους αγρότες
Κλειστό ΟΣΔΕ: Τι προβλήματα επιφέρει για τους αγρότες

Τα προβλήματα που απορρέουν από τον κλειστό ΟΣΔΕ είναι ουκ ολίγα:

Πρώτο και βασικότερο οι μάλλον καθυστερημένες χρηματοροές στο άμεσο μέλλον.

Κατά δεύτερο λόγο πλήττεται η συχνά χρησιμοποιούμενη από τους αγρότες «κάρτα αγρότη». Με την κατάσταση που επικρατεί η κάρτα ή δεν μπορεί να εκδοθεί προς το παρόν, ή όποια τράπεζα την εκδίδει, το κάνει με μειωμένα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα οριστικά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης θα προκύψουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας.

Τί χάνουν οι αγρότες: Ρευστότητα που τη χρειάζονται πραγματικά, μέχρι και να πληρωθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Πάντως μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο αναφέρονται πολλά προβλήματα λόγω της μη έκδοσης αυτής, σε όλη τη χώρα.

Μία ακόμα επίπτωση είναι το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών αγροτικής γης, για την οποία οι αγρότες δικαιούνται φοροαπαλλαγής. Για να κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής πρέπει οι αγρότες να αποδείξουν ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης του μητρώο αγροτών από όπου για να εκδοθεί αυτή απαιτείται η δήλωση ΟΣΔΕ 2022 και 2023. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2023, η έκδοση της εν λόγω βεβαίωσης είναι αδύνατη.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολών των δηλώσεων καλλιέργειας ενδέχεται να πυροδοτήσει πρόβλημα και στους φορολογικούς ελέγχους, όπου συχνά αντιπαραβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις με τις δηλώσεις καλλιέργειας των γεωργών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις