PROMEX: Πώς τα drone έγιναν οι σύμμαχοι των αγροτών

Τα ψεκαστικά drone έχουν μπει για τα καλά στον πρωτογενή τομέα με μια ελληνική επιχείρηση να έχει κάνει ήδη πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ο λόγος για την εταιρία Promex Κεχίδης - PROMEX LTD η οποία με τα δύο της μοντέλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού αγρότη με λιγότερο κόστος, μιας και μπορούν να μειώσουν τον όγκο χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 30-40%, εξοικονομώντας έτσι πολλά χρήματα στην τσέπη του Έλληνα παραγωγού.

 

Παράλληλα και το πιο σημαντικό, σε δύσκολες καλλιέργειες όπως είναι οι δενδρώδεις, τα ντρόουν της εταιρίας ψεκάζουν στοχευμένα, ακόμη και στο κάτω μέρος του φυλλώματος και στα χαμηλότερα κλαδιά, προσφέροντας έτσι αποτελεσματικότητα και σημαντική αύξηση της παραγωγής.

 

Επιπλέον, δεν καταστρέφουν τμήμα της παραγωγής ούτε συμπιέζουν το έδαφος, όπως συμβαίνει με τα τροχοφόρα, ενώ κατά την λειτουργία τους, ο χειριστής βρίσκεται μακριά από την τοξική νέφωση, προστατεύοντας έτσι την υγεία του.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Χατζηνικολάου Θωμά στο Agrocapital:

 

*ΕΡ: Πείτε μας λίγα λόγια για τα μοντέλα της εταιρίας σας. Τι είναι αυτό που κάνει τα drone να υπερέχουν έναντι του ανταγωνισμού;

 

ΑΠ: Το drone Hercules EA-30XP είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και εκατοντάδων χιλιάδων δοκιμών. Η εξελιγμένη και ώριμη τεχνολογία της EAVision προσφέρει σύγχρονες, πρωτοποριακές και ασφαλείς λύσεις, καινοτομώντας με τα drones ψεκασμού της.

Το design του έχει δημιουργηθεί από τον κορυφαίο Ιταλό σχεδιαστή της Ferrari, Pininfarina. Το Hercules EA-30XP επαναπροσδιορίζει την έννοια του ψεκασμού σήμερα. Πρόκειται για το μοναδικό ψεκαστικό drone που διαθέτει σύστημα αποφυγής ακόμη και κινητών εμποδίων, με δυνατότητα κατόπτευσης κλίσεων έως και 90°.

Συνδυάζοντας κορυφαίες τεχνολογίες όπως το ραντάρ LIDAR παλμικής ακτινοβολίας laser, το BinocularVision 5.0 δύο καμερών περιβάλλοντος, το TFR 90° για λειτουργία σε ορεινά και δύσβατα σημεία, το UltrasonicRadar και το GPS με RTK για μέγιστη ακρίβεια θέσης. Όλα αυτά κάτω από την εποπτεία της AI καθιστούν το EA-30XP πλήρως αυτόνομο, χωρίς την εμπλοκή του χειριστή, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Είναι το μοναδικό ψεκαστικό ΣμηΕΑ με ενσωματωμένο σύστημα LIDAR, που βασίζεται στην εκπομπή και λήψη παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ. Έχοντας εμβέλεια αισθητήρα 0.15 - 40m, ακρίβεια 2 - 10cm, γωνία σάρωσης 0° - 360°, και οριζόντιο παραλληλισμό ±0.1° - ±0.3°, μειώνει δραστικά τις αποκλείσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αναγνώριση εμποδίων και την ασφάλεια.

 

Έχει αισθητήρα Terrain-followingradar (TFR), με δυνατότητα κατόπτευσης κλίσεων εδάφους ≤ 90°, καθιστώντας το αποτελεσματικό ακόμη και σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Περιλαμβάνει μονάδα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και τεχνολογία BinocularVision 5ης γενιάς, με 120° οπτικό πεδίο (FOV). Σε συνδυασμό με τους αισθητήρες MillimeterWaveRadar και LIDAR, ο χειριστής είναι σε θέση να προγραμματίσει το πεδίο και να ξεκινήσει άμεσα τον ψεκασμό, χωρίς να χρειάζεται η εκ των προτέρων χαρτογράφηση.

 

Εξελιγμένο GPS με RTK, ακρίβειας έως ±10cm, που περιλαμβάνει σύστημα ασφαλούς πλοήγησης ώστε σε περίπτωση απώλειας της σύνδεσης RTK, παρέχει την δυνατότητα αυτόνομης λειτουργείας, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ακρίβειας για 4 λεπτά. Ο σταθμός εδάφους καλύπτει περιοχή 333 εκταρίων ώστε το σύστημα να επιχειρεί αυτόνομα ακόμη και σε σημεία όπου δεν υπάρχει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Συγχρόνως απαλλάσσει τον κάτοχο του από το κόστος συνδρομητικών υπηρεσιών RTK, και παρέχει μέγιστη ασφάλεια στους παρευρισκόμενους, στον χειριστή και στην περιουσία.

 

Οι δύο κάμερες του BinocularVision, το LIDAR, το TFR, το MillimeterWaveRadar, το UltrasonicRadar, και το GPS με RTK συνθέτουν ένα σύστημα που αισθάνεται αποτελεσματικά το περιβάλλον και βοηθά στην αποφυγή ακόμη και κινούμενων εμποδίων, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί αυτόνομα εκεί που άλλα drones απαιτούν χειροκίνητη αποφυγή.

 

Πλεονεκτεί με τα νέας γενιάς φυγοκεντρικά ακροφύσια ψεκασμού, ρυθμιζόμενου μεγέθους σταγονιδίων, από 10μm (μικρόμετρα) για ανισοϋψή καλλιέργειες και δέντρα, με κάλυψη του φυλλώματος και από την κάτω πλευρά, ακόμη και στα κλαδιά που βρίσκονται χαμηλά, και έως τα 300μm για στόχευση της επιφάνειας της καλλιέργειας (Η μικρότερη σταγόνα της κατηγορίας). Διαχειριζόμενα μέσω εφαρμογής (App), συμβατά με φυτοφάρμακα σε μορφή σκόνης, και με ρυθμό ψεκασμού έως 16L/min, αποδεδειγμένα παρέχουν την πιο ευρεία κάλυψη της κατηγορίας.

 

Εξοπλισμένο με το σύστημα φωτισμού EAVISION NightLightingSystem (EANLS), με φωτεινότητα 700LUX σε απόσταση 5 μέτρων. Βοηθάει στην ακριβή αναγνώριση εμποδίων τη νύχτα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργεία.

 

*ΕΡ: Και ποια είναι η δεύτερη πρόταση σας;

 

ΑΠ: Η δεύτερη πρόταση της EAVision για τον εναέριο ψεκασμό αφορά την ανοιχτή καλλιέργεια και τα ισοϋψή δέντρα. Πρόκειται για το Demeter EA-20XE το οποίο επιτρέπει τον αυτόματο σχεδιασμό διαδρομής και την αυτόνομη πτήση, με αποφυγή εμποδίων. Δεν απαιτείται η εκ των προτέρων χαρτογράφηση σε πολύπλοκο περιβάλλον χάρις των εξελιγμένων ραντάρ που διαθέτει, καθώς και του GPS με RTK για ακρίβεια θέσης.

Η παγκοσμίως κατοχυρωμένη πατέντα των φυγοκεντρικών ακροφυσίων CCMS, κορυφαία στην κατηγορία, μαζί με το terrainfollowingradar και το millimeterwaveradar, το καθιστούν μια αξιόπιστη και ασφαλή λύση για ανοιχτές καλλιέργειες.

Το GPS με RTK επιτρέπει στο drone να προσδιορίζει τη θέση του με ακρίβεια λίγων εκατοστών.

Το TerrainFollowingRadar επιτρέπει στο drone να αναγνωρίζει την επιφάνεια του εδάφους και να προσαρμόζει το ύψος της πτήσης ανάλογα με την τοπογραφία.

Το millimeterwaveradar επιτρέπει στο drone να αναγνωρίζει τα εμπόδια και να αποφεύγει τυχόν συγκρούσεις.

*ΕΡ: Αποτελεί ο σταθμός εδάφους RTK το «μυστικό όπλο» που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των drone;

 

ΑΠ: Ο σταθμός εδάφους RTK της EAVision είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί σε πλήρη συνδυασμό με τα drone της. Η συσκευή παρέχει στους χειριστές ακριβείς πληροφορίες για τη θέση του εξοπλισμού και την πορεία τους στο χωράφι, επιτρέποντας να εκτελούν γεωργικές εργασίες με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποδοτικότητα.

 

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την απόδοση της γεωργικής εργασίας και να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών στο χωράφι.

 

Συνολικά, ο σταθμός εδάφους RTK της EAVision είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή για τους αγρότες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοση και την ακρίβεια της γεωργικής τους εργασίας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

 

Η Promex Κεχίδης παρέχει στον standard εξοπλισμό των drones της, εκτός των 4 μπαταριών, του τηλεχειριστηρίου και τον σταθμό RTK.

*ΕΡ: Ποιο είναι το μέλλον των drones;

ΑΠ: Μια μελέτη των Ren (2020) παρουσιάζει ότι τα ψεκαστικά drones μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα γεωργική επανάσταση, φτάνοντας σε αξία αγοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ραγδαία μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών και δημογραφικών συνθηκών που βιώνει σήμερα ο κόσμος.

Για παράδειγμα, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια είναι προκλήσεις στις οποίες τα drones μπορούν να συμβάλουν άμεσα, βελτιώνοντας την υγεία και την απόδοση των καλλιεργειών. Ο GerardSylverster, συντάκτης της ερευνητικής έκθεσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών με θέμα "UAVs και γεωργία", αναφέρει ότι οι αγρότες εργάζονται για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις, αλλά τα drones αναμένεται να βοηθήσουν το σύνολο των γεωργικών επιχειρήσεων να βελτιώσουν την αποδοτικότητα.

Σε μια εποχή ταχείας τεχνολογικής καινοτομίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται επίσης να βελτιωθούν σε ακρίβεια, διάρκεια και δυνατότητα εφαρμογής. Η ενσωμάτωση του λογισμικού προσφέρει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν επίσης τη χρηστικότητα και το κόστος, καθιστώντας την τεχνολογία πιο προσιτή στους ενδιαφερόμενους.

Αυτός ήταν ο στόχος της εταιρείας ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Drone ΕAVision, η οποία έχει ενσωματώσει διάφορες εφαρμογές λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης.

Μια τέτοια καινοτομία ενισχύει την αποτελεσματικότητα των drones, καθώς θα παρέχει στους αγρότες περισσότερα εργαλεία για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου.

Δες τα προϊόντα αναλυτικά εδώ https://drone.promex.gr/

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις