Τα κεράσια της Μολδαβίας κοιτάζουν την ευρωπαϊκή αγορά

Η εποχή του κερασιού στη Μολδαβία μόλις ξεκίνησε. Παρά την κακή επικονίαση για μεσαίες και όψιμες ποικιλίες κερασιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η συνολική συγκομιδή φαίνεται πολλά υποσχόμενη και οι Μολδαβοί παραγωγοί κερασιών ανυπομονούν να δημιουργήσουν συνεργασίες με εισαγωγείς από όλο τον κόσμο.

«Η σεζόν φαίνεται πολλά υποσχόμενη και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συγκομιδή των πρώτων ποικιλιών στον οπωρώνα μας. Τα φρούτα μας μπορούν να παραδοθούν σε μεγάλη γκάμα συσκευασιών, σύμφωνα με τα αιτήματα των αγοραστών, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών ξύλινων κιβωτίων ή χαρτοκιβωτίων διαφορετικού μεγέθους», λέει ο Ion Tulei, διευθυντής της FarmProd Ltd., μέλος της Ένωσης Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων του Μολδαβία.

«Έχουμε όλα τα είδη των ποικιλιών κερασιού. Λόγω της επένδυσης που κάναμε φέτος για την αγορά υδροψύκτη και γραμμής ταξινόμησης για κεράσια, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των εισαγωγέων και είμαστε πρόθυμοι να υποβάλουμε προσφορές για οποιαδήποτε διεθνή αγορά. Πέρυσι, κάναμε την πρώτη μας παράδοση στην ολλανδική αγορά και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας φέτος για να διαφοροποιήσουμε τις αγορές για τα κεράσια», λέει η Mariana Paslaru, διευθύντρια του Ομίλου Staragro.

Οι Μολδαβοί παραγωγοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις ποικιλίες Nimba, Red Pacific, Rocket, Frisco, Carina, Kordia, Big Star, Ferrovia, Regina και Grey Star, όταν πρόκειται για ποικιλίες κερασιού.

«Η βιομηχανία κερασιών επεκτείνεται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Κάθε χρόνο, φυτεύονται νέες ποικιλίες και γίνονται επενδύσεις σε καινοτομίες και τεχνολογίες μετά τη συγκομιδή για να διασφαλιστεί ότι οι καρποί είναι εξαιρετικής ποιότητας και πληρούν τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Τα μολδαβικά κεράσια εκπλήσσουν τους καταναλωτές με την ιδιαίτερη γλυκύτητα και τη φυσική τους γεύση λόγω των γόνιμων εδαφών και της μοναδικής κλιματικής ζώνης», εξηγεί ο Iurie Fala, Διευθύνων Σύμβουλος της Moldova Fruct.

Η παραγωγή γλυκών κερασιών της Μολδαβίας είναι αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 τόνοι ετησίως, με διαθεσιμότητα από τα τέλη Μαΐου έως το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου». Η χώρα βρίσκεται ήδη μεταξύ των 15 κορυφαίων εξαγωγέων γλυκών κερασιών στον κόσμο. «Η Μολδαβία γίνεται ελκυστική πηγή γλυκών κερασιών υψηλής ποιότητας την ερχόμενη σεζόν, με μόλις 2-5 ημέρες για μεταφορά από τη Μολδαβία στις πιο σημαντικές αγορές της ΕΕ και επωφελούμενη από προνομιακή ποσόστωση εισαγωγικού φόρου 0% για τις αγορές της ΕΕ». καταλήγει η Φάλα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις