Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: Η ΕΕ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να άρουν τους ελέγχους σε ορισμένες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε μια κίνηση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες τεχνικές.

Ένα σχέδιο κανονισμού της ΕΕ που είδαν οι Financial Times προτείνει ότι πολλά τροποποιημένα φυτά θα πρέπει να εγκρίνονται ως συμβατικά αντί να υπόκεινται στο υπάρχον καθεστώς ΓΤΟ, το οποίο είναι επίπονο και ακριβό.

Το σχέδιο θα καθιέρωσε μια κατηγορία φυτών που έχουν χρησιμοποιήσει επεξεργασία γονιδίων για τη δημιουργία νέων ποικιλιών, αλλά θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί μέσω παραδοσιακών τεχνικών αναπαραγωγής. Περιλαμβάνουν σιτάρι που αντέχει στο μεθυσμένο, ντομάτες ανθεκτικές στους μύκητες και πατάτες που περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο, το οποίο γίνεται καρκινογόνο όταν τηγανίζεται.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι οι νέες τεχνικές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες. Θα μείωναν επίσης τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών. Η πρόταση θα μπορούσε να αλλάξει προτού υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Ιουλίου.

«Η επιστήμη και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν και μέσω της συμβατικής εκτροφής καλλιεργειών», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Το οικονομικό σκεπτικό είναι πολύ ισχυρό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξουμε την επισιτιστική ασφάλεια χρειαζόμαστε αυτές τις τεχνικές».

Η πρόταση ορίζει διαφορετικές ρυθμιστικές επιλογές, αλλά ευνοεί ένα καθεστώς ελαφριάς αφής για τις περισσότερες νέες ποικιλίες φυτών — οι οποίες «θα τυγχάνουν παρόμοιας μεταχείρισης με τα συμβατικά φυτά και δεν θα απαιτούν έγκριση, εκτίμηση κινδύνου, ιχνηλασιμότητα και επισήμανση ως ΓΤΟ». Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα δημιουργηθεί μητρώο διαφάνειας για αυτές τις μονάδες.

Η γονιδιακή επεξεργασία είναι μια μορφή μηχανικής στην οποία γονίδια μπορούν να διαγραφούν ή να προστεθούν από το ίδιο ή παρόμοια είδη, επιταχύνοντας μια παραδοσιακή διαδικασία όπου οι επιστήμονες αναμειγνύουν διαφορετικά είδη φυτών. Ένα παράδειγμα θα ήταν το μάτισμα μιας ποικιλίας σιταριού με ένα μεγάλο στάχυ, που οδηγεί σε υψηλές αποδόσεις, με ένα με χοντρό στέλεχος, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στον αέρα.

Διαφέρει από τη γενετική τροποποίηση, η οποία εισάγει DNA από ξένα είδη.

Τα φυτά που χρησιμοποιούν επεξεργασία γονιδίων που δεν θα μπορούσαν να προκύψουν φυσικά θα απαιτούσαν πλήρη έγκριση ΓΤΟ. Ωστόσο, «θα εισαχθούν μέτρα για την παροχή κινήτρων για τα φυτικά προϊόντα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο σύστημα αγροδιατροφής» και οι καλλιέργειες που κρίνονται ως τέτοιες δεν θα πρέπει να φέρουν ετικέτα ΓΤΟ.

Μόνο λίγοι ΓΤΟ έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, κυρίως για τη διατροφή των ζώων, λόγω της δημόσιας και πολιτικής αντίθεσης στα λεγόμενα Frankenfoods.

Η Greenpeace είπε ότι θα ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε χαλάρωση και περιέγραψε την πρόταση ως προερχόμενη από έναν «μη επιστημονικό κόσμο φαντασίας όπου οι αναπόδεικτες ισχυρισμοί των εταιρειών για οφέλη θεωρούνται δεδομένοι και οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν».

Η Eva Corral, ακτιβίστρια της Greenpeace για τους ΓΤΟ στην ΕΕ, είπε ότι οι ανώτεροι δικαστές της ένωσης το 2018 είχαν αποφασίσει ότι η επεξεργασία γονιδίων θα πρέπει να καλύπτεται από τον κανονισμό για τους ΓΤΟ.

«Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ήταν σαφές ότι οι ΓΤΟ με άλλο όνομα εξακολουθούν να είναι ΓΤΟ. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει ρυθμιστικούς τους νέους ΓΤΟ, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη φύση, τους επικονιαστές ή την ανθρώπινη υγεία».

Η πρόταση απαιτεί όντως προσεκτική μεταχείριση των ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα φυτών, τα οποία έχουν πηδήξει είδη για να καταλήξουν σε ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα ζιζάνια.

Το κόμμα των Πρασίνων και άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση, αντιτίθενται επίσης σε οποιαδήποτε αλλαγή. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει επίσης να συμφωνήσουν, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για χαλάρωση των κανόνων για τους ΓΤΟ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει πρόσφατες συζητήσεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η χαλαρότερη ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι η έρευνα θα εμπορευματοποιηθεί στην ΕΕ, καθώς πολλές χώρες υιοθετούν καλλιέργειες με γονιδιακή επεξεργασία.Θα υποστηρίξει επίσης μικρότερες επιχειρήσεις επειδή υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία για την εμπορευματοποίηση των καλλιεργειών.

Η άρση μιας αποτελεσματικής απαγόρευσης της ΕΕ για γονιδιακά τροποποιημένες καλλιέργειες θα βοηθήσει επίσης τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος είναι νευρικός να τις φυτέψει εάν δεν μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις