Παγωτό με ελαιόλαδο: Περισσότερα τα οφέλη στην υγεία σε σχέση με το γάλα

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, που δημοσιεύτηκε στη Journal of Functional Foods, εξετάζει τις αισθητηριακές και διατροφικές πτυχές του παγωτού με ελαιόλαδο χωρίς γαλακτοκομικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το παγωτό φυτικής προέλευσης προσφέρει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από το παραδοσιακό παγωτό με βάση το γάλα.

Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε ότι οι χημικές αλληλεπιδράσεις επέτρεψαν την απελευθέρωση πολυφαινολών κατά την πέψη, παρέχοντας πιθανά αντιοξειδωτικά. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει τη δυνατότητα για καινοτόμα παγωτά, που μπορεί να είναι δυνητικά υγιεινά και λειτουργικά.

Η μελέτη εξέτασε παγωτά που σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα παγωτά με ελαιόλαδο είχαν λιγότερα κορεσμένα και περισσότερα μονοπολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τέλος, τα παγωτά με ελαιόλαδο παρείχαν βιοπροσβάσιμες πολυφαινόλες και αυξημένη αντιοξειδωτική δράση.

Παρήχθησαν παγωτά με γεύση γάλακτος και σοκολάτας που περιείχαν 14,1% και 10,2% κρέμα γάλακτος, ή 5,1% και 3,6% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

«Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένα λειτουργικό υποκατάστατο λίπους στις συνταγές παγωτού για την παραγωγή πιο υγιεινών προϊόντων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι αισθητηριακές περιγραφές του παγωτού σε μια δοκιμή τριγώνου διαπίστωσαν ότι μόνο το παγωτό με γεύση γάλακτος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεχώριζε από το παραδοσιακό του. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά παγωτά, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συγκεκριμένων πτητικών οργανικών ενώσεων περιγράφηκαν ως «χόρτα».

Μερικά παραδείγματα απεικονίζουν τα θετικά αποτελέσματα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα συσχετίζονται με 44% μείωση στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη μεταξύ 50 και 80 τοις εκατό, που ποικίλλει στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται με 40% σχετική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

«Ο σκοπός αυτού του πειράματος ήταν να δούμε εάν ένα προϊόν που μοιάζει με παγωτό που χρησιμοποιούσε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη θέση του λίπους γάλακτος που βρίσκεται στο παραδοσιακό παγωτό θα είχε μια αποδεκτή γεύση», δήλωσε η Mary Flynn, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο νοσοκομείο Miriam και στο Πανεπιστήμιο Brown.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο ήταν αποδεκτή η γεύση, αλλά βρέθηκε επίσης ότι η σοκολατένια εκδοχή είχε την ίδια γεύση με την παραδοσιακή εκδοχή που παρασκευάζεται με λίπος γάλακτος», πρόσθεσε η Flynn, η οποία ίδρυσε την Πρωτοβουλία Υγείας Ελαιόλαδου στο Πανεπιστήμιο Brown.

Για τους καταναλωτές που θέλουν να πειραματιστούν στα σπίτια τους, το Vegconomist προσδιορίζει το Wildgood ως «το πρώτο παγωτό φυτικής προέλευσης στον κόσμο που παρασκευάζεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Το παγωτό περιέχει 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα και αναφέρεται ότι έχει 40 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες από τις κορυφαίες μάρκες παγωτού γαλακτοκομικών.

«Η μελέτη έδειξε ότι φαινόλες που βρίσκονται φυσικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι υπάρχουν, υποδεικνύοντας ότι η έκδοση του ελαιολάδου θα παρείχε τα ίδια οφέλη για την υγεία που βρίσκονται σε όλα τα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», είπε η Flynn.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις