Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE

Χθες το απόγευμα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους και η Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Κάγια Σούκοβα υπέγραψαν στις Βρυξέλλες συμφωνία για τη σύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας με το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η τέταρτη χώρα εκτός ΕΕ που προσχωρεί στο πρόγραμμα, μετά την Ισλανδία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Με την ένταξή της στο πρόγραμμα LIFE, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη στήριξη του LIFE και να κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για την κλιματική δράση, την προστασία της βιοποικιλότητας, την κυκλική οικονομία και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.
 

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Η σύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας με το πρόγραμμα LIFE μάς προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την κοινή μας δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, να δώσουμε ώθηση στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, να δημιουργήσουμε μια κυκλική οικονομία και να προστατεύσουμε και αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα. Η στενότερη συνεργασία θα ωφελήσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμβάλει σε μια πιο πράσινη και πιο βιώσιμη ήπειρο, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»

 

Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη για έργα για το περιβάλλον και την κλιματική δράση, π.χ. για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της ανάπτυξης, της παρακολούθησης και της επιβολής νόμων παρόμοιων με τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ.
 

Οι αιτούντες από τη Βόρεια Μακεδονία μπορούν να υποβάλουν προτάσεις στο πλαίσιο των προκηρύξεων του LIFE που δημοσιεύτηκαν το 2023

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις