Πέλλα: Δύο ομάδες ειδικών ερευνούν τις ασθένειες σε μήλα και αμπέλια

Τη σύσταση δύο Ομάδων Εργασίας, οι οποίες θα μελετήσουν τα αίτια για την  προσβολή της καλλιέργειας μηλιάς και αμπελιού αντιστοίχως, από μυκητολογικές ασθένειες, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ορίζοντας ως μέλη υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, εκπροσώπους καταστημάτων διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπροσώπους ομάδων παραγωγών.

Ειδικότερα, σχετικά με τις ζημιές στην παραγωγή μήλων, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα μελετήσει την προσβολή της καλλιέργειας μηλιάς από τη μυκητολογική ασθένεια «φουζικλάδιο της μηλιάς», για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες αμπελιού, η αρμόδια Ομάδα Εργασίας θα μελετήσει την προσβολή τους από τη μυκητολογική ασθένεια «περονόσπορος της αμπέλου», για την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Οι δύο Ομάδες Εργασίας θα διερευνήσουν τους παράγοντες που οδήγησαν στην εκτεταμένη προσβολή των δύο ειδών και θα προσδιορίσουν τον όγκο της απολεσθείσας παραγωγής, εξαιτίας των ασθενειών. Έργο των Ομάδων είναι επίσης η συλλογή και η διάθεση τεκμηριωμένων στοιχείων και δεδομένων καθώς και η κατάθεση τεχνικής έκθεσης αναφορικά με τις δύο ασθένειες.

«Σε κάθε περίπτωση η γνώση είναι δύναμη. Γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους των ασθενειών, που πλήττουν τις παραγωγές μας, θα μπορούσαμε ίσως να προλάβουμε κάποιες από αυτές στο μέλλον», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μετά την απόφαση για τη συγκρότηση των δύο Ομάδων Εργασίας.  

Ως περιοχή έρευνας ορίζονται, για την αμπελοκαλλιέργεια ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης, ενώ για την καλλιέργεια μηλιάς η ΔΕ Βεγορίτιδας, της ΠΕ Πέλλας.

Για την υλοποίηση του έργου τους, οι δύο Ομάδες Εργασίας μπορούν να επικοινωνούν με παραγωγούς, να επισκέπτονται αγρούς και να συγκεντρώνουν τεκμήρια, όπως ημερολόγια αγρού με τις εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών κ.α. , για την υποστήριξη της τεχνικής έκθεσης.

Η Ομάδες Εργασίας είναι μη αμειβόμενες και η θητεία τους ορίζεται ως ετήσια με έναρξη στις 19/07/2023.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις