Η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα είναι πιθανότερη από την ανάκαμψη της συμφωνίας
Παρά τις εκκλήσεις από διαφορετικές πλευρές όπως η Δύση και η Κίνα, και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από την Τουρκία και τον ΟΗΕ, οι πιθανότητες να ανανεωθεί η συμφωνία σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ρεαλιστικά πολύ μικρές. Πολύ απλά, ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν επαρκή κίνητρα για να αναζωογονήσουν τη συμφωνία που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία τον Ιούλιο. Πολύ πιο πιθανό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα και η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν πέσει απότομα.
Η Μόσχα και το Κίεβο υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την αγορά σιτηρών για να προκαλέσουν ζημιά στον εχθρό χωρίς να υποστούν οι ίδιοι απώλειες.
Η Μόσχα επιμένει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών μόλις η Δύση «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»: αναφορά στο μνημόνιο κατανόησης «για την προώθηση ρωσικών προϊόντων διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές» που υπεγράφη από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2022 ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σιτηρών. Αλλά η Μόσχα ερμηνεύει τις «δυτικές υποχρεώσεις» στο πλαίσιο της συμφωνίας πολύ φιλελεύθερα, και υπάρχει μόνο ένα άτομο που μπορεί να αποφασίσει εάν η Δύση τις εκπληρώνει ή όχι. Αυτός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και φαίνεται να έχει αναπτύξει μια έντονη προσωπική αντιπάθεια για τη συμφωνία.
Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί να υπογράψει καμία συμφωνία που θα επιτρέψει στη Ρωσία να ελέγξει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πιστεύει ότι αυτό θα της έδινε στη Ρωσία ένα ισχυρό εργαλείο εκβιασμού.
Η έλλειψη προόδου στη συμφωνία για τα σιτηρά αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μαύρη Θάλασσα.
Μετά τον βομβαρδισμό τερματικών σταθμών στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας, η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί drones για να επιτεθεί σε λιμάνια στον Δούναβη. Η ένταση των επιθέσεων αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια της Ουκρανίας δεν έχει μειωθεί αισθητά, αν και το κόστος των ναύλων αυξάνεται. Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό τους ή εάν ένα σκάφος υποστεί ζημιά.
Εάν η κλιμάκωση συνεχιστεί, οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να εκραγούν.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και η Ουκρανία ο τέταρτος μεγαλύτερος. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων με τις εξαγωγές από την περιοχή, πιθανότατα θα δούμε έκρηξη στις τιμές που θα προκληθεί από τη μείωση της προσφοράς σιτηρών και το μαζικό κλείσιμο των short θέσεων από κερδοσκοπικά ταμεία. Πράγματι, ο κόσμος θα μπορούσε να απέχει μόνο μία επίθεση με drone από το να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο.
Η συνέχεια της κατάστασης είναι αβέβαιη. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η συμφωνία σιτηρών θα ανανεωθεί ή εάν η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν.
Σενάριο 1: Η συμφωνία σιτηρών ανανεώνεται
Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον κόσμο. Θα επέτρεπε στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία να συνεχιστούν, μειώνοντας τον κίνδυνο παγκόσμιου λιμού.
Ωστόσο, είναι απίθανο να συμβεί αυτό, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο παραμένουν σε αδιέξοδο. Η Μόσχα απαιτεί από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις της, ενώ το Κίεβο δεν θέλει να επιτρέψει στη Ρωσία να ελέγξει τις εξαγωγές του.
Σενάριο 2: Η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζεται
Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τον κόσμο. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώσεις στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, καθώς οι αγοραστές θα ανησυχήσουν για την ασφάλεια των προμηθειών τους.
Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη στις τιμές των σιτηρών, εάν οι εξαγωγές από την περιοχή διακοπεί εντελώς. Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις φτωχές χώρες που εξαρτώνται από τα σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Σενάριο 3: Μια τρίτη δύναμη μεσολαβεί
Μια τρίτη δύναμη, όπως η Τουρκία ή ο ΟΗΕ, θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να επιτύχει μια συμφωνία. Αυτό θα ήταν ένα δύσκολο έργο, αλλά θα μπορούσε να είναι η μόνη πιθανότητα να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Η κατάσταση είναι ρευστή και η εξέλιξη είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η συμφωνία σιτηρών είναι σε κίνδυνο και η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα είναι πιθανή.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο. Οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να εκραγούν, οδηγώντας σε πείνα και αναταραχές σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις