Λ. Αυγενάκης: Οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους, βρίσκεται εδώ όλος ο κρατικός μηχανισμός

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, βρέθηκε στη Λάρισα για να ενημερώσει τους πολίτες για τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία.
Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ήταν μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πλαισιωμένος από τον Γ.Γ του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ, Σταύρο Ζανόπουλο και τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και Παναγιώτη Χατζηνικολάου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεια , οι πλημμύρες έπληξαν περίπου 859.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, 10.000 κτηνοτροφικές μονάδες και 3.000 επιχειρήσεις. Οι ζημιές υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε ιδιαιτέρως στην ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για το θέμα, κάνοντας γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσκεψη του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας, ενώ και η Επίτροπος Τροφίμων αναμένεται να επισκεφθεί  τη θεσσαλια το προσεχές διάστημα  και τις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και έχουμε ήδη καταβάλει τα πρώτα ποσά κρατικής ενίσχυσης για οικοσκευές, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε, καθώς είναι πατριωτική ευθύνη όλων να σταθούμε στο πλευρό των πληγέντων».

Ο κ. Αυγενάκης, ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις αιτίες των πλημμυρών. Ο υπουργός τόνισε ότι η καταστροφή οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, η κλιματική αλλαγή και η ανεπαρκής διαχείριση των υδάτων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Η συνέντευξη τύπου του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα ήταν μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση. Ο υπουργός έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους πληγέντες και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στη Λάρισα είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Ο υπουργός, ο οποίος είναι από την Κρήτη, θέλησε να δείξει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στους πληγέντες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις