Έλληνας ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής για το 2023

Ένας Έλληνας μαζί με μια γυναίκα από την Πολωνία κατέκτησαν το Βραβείο Βιολογικής Γεωργίας της ΕΕ 2023.

Ο λόγος για τον Θωμά Μόσχο, αγρότης που διευθύνει ένα οικογενειακό βιολογικό αγρόκτημα στην Καστοριά. Είναι γνωστός για τις καινοτόμες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές του. Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής των τοπικών βιολογικών αγορών και των συστημάτων τροφίμων

Οι αδερφοί Θωμάς και Χρήστος Μόσχος, πέμπτη γενιά κτηνοτρόφων, αποφάσισαν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση και να δημιουργήσουν μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα στην Καστοριά.
Για να εξασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, τα αδέρφια επέλεξαν να δημιουργήσουν τη δική τους φάρμα με περισσότερα από 1.000 πρόβατα και γίδια. Επιπλέον, ξεκίνησαν να καλλιεργούν βιολογικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σήμερα, η φάρμα Μόσχου διαθέτει ένα κοπάδι περίπου 900 προβάτων και 250 γιδιών. Τα αδέρφια δημιούργησαν επίσης δύο καταστήματα λιανικής πώλησης για να διαθέσουν απευθείας τα προϊόντα τους στην αγορά.
Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται με τη διαχείριση της φάρμας και την καλή υγεία των ζώων. Ο Θωμάς είναι γαλακτοκόμος και ασχολείται με την παραγωγή τυριών.
Η φάρμα Μόσχου παράγει μια ποικιλία τυριών, όπως μπάντζο, ανθότυρο, μυζήθρα και παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι. Το γιαούρτι είναι το πιο δημοφιλές προϊόν της φάρμας.
Τα αδέρφια Μόσχου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Τα προϊόντα τους είναι γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και έχουν κερδίσει διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή διαγωνισμούς.

Επίσης, η Małgorzata Pucer είναι μελισσοκόμος που διευθύνει ένα μικρό αγρόκτημα βιολογικής μελισσοκομίας στην Πολωνία. Είναι παθιασμένη με την προστασία των μελισσών και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της εκπαίδευσης και της προβολής της βιολογικής γεωργίας.

 

Αυτοί οι δύο αγρότες επιλέχθηκαν από μια ομάδα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη και αναγνωρίστηκαν για την εξαιρετική συμβολή τους στη βιολογική γεωργία.

Τα Βιολογικά Βραβεία της ΕΕ διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα βραβεία αποσκοπούν στην αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων και στην προώθηση των πλεονεκτημάτων της βιολογικής γεωργίας.

Οι νικητές του βραβείου 2022 Haldhar Organic Farmer Award στην Ινδία είναι οι εξής:

Πρώτο βραβείο: Ο κ: Shri. Vinayak Hegde από την Καρνατάκα.

Δεύτερο βραβείο: Shri. S. Ramasamy από το Tamil Nadu

Τρίτο βραβείο: Shri. Anil Kumar από τη Haryana

Το βραβείο Haldhar Organic Farmer Award έχει θεσπιστεί από το Ινδικό Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας (ICAR) για την αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς των βιοκαλλιεργητών. Το βραβείο φέρει το όνομα του Dr. Ajit Kumar Haldar, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της βιολογικής γεωργίας στην Ινδία.

Τα βραβεία αυτά αποτελούν απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης των βιοκαλλιεργητών σε όλο τον κόσμο. Η βιολογική γεωργία είναι ένας απαιτητικός αλλά και ικανοποιητικός τρόπος για την καλλιέργεια τροφίμων και είναι απαραίτητος για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις