Γαλλία: Δίνει φορολογικές εκπτώσεις σε κτηνοτρόφους για να μην πουλήσουν τις αγελάδες τους

Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ένα φορολογικό μέτρο για την κτηνοτροφία και συγκεκριμένα για τον φόρο εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για έκπτωση φόρου 150 ευρώ ανά αγελάδα, έως 15.000 ευρώ ανά φάρμα, δηλαδή μέχρι τις πρώτες 100 αγελάδες, προκειμένου να μειωθεί η φορολογία των κτηνοτρόφων, ως συνέπεια της αύξησης της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αυτή η φοροαπαλλαγή ζητήθηκε από την γεωργική οργάνωση FNSEA. Με τον πληθωρισμό, η λογιστική αξία των αγελάδων που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο στις φάρμες, αυξήθηκε. Κατά συνέπεια, αυξάνεται το ποσό των φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. 

Χωρίς φορολογική ελάφρυνση, οι αγρότες θα μπορούσαν να μπουν στον "πειρασμό" να πουλήσουν μερικές αγελάδες για να καταβάλουν λιγότερους φόρους, κινδυνεύοντας έτσι να μειωθεί η παραγωγική ικανότητα της Γαλλίας.

Το μέτρο αυτό θεωρείται επομένως ως μέσο για την καταπολέμηση της μείωσης του αριθμού των ζώων και της μείωσης της γαλλικής παραγωγής βόειου κρέατος και γάλακτος.

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες από τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Γαλλίας.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται επίσης: 

* 3 εκατ. ευρώ για μια επικοινωνιακή εκστρατεία και μια πλατφόρμα που επιτρέπει τη σύγκριση των γαλλικών κανονισμών με τους κανονισμούς τρίτων χωρών. 

* Έλεγχος της ορθής εφαρμογής των συμβατικών υποχρεώσεων σχετικά με τις συμβατικές τιμές.

* Διασφάλιση συμμόρφωσης με την υποχρέωση συλλογικής εστίασης, να χρησιμοποιείται, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τουλάχιστον το 60% των προϊόντων κρέατος από βιώσιμη γεωργία ή με επίσημη ετικέτα ποιότητας και προέλευσης (100% για συλλογική εστίαση ανάλογα με το κράτος): βιολογικό, γεωγραφική ένδειξη, κόκκινες ετικέτες κλπ.

* Θέσπιση δημόσιας εγγύησης ύψους 50 εκατ. ευρώ σε ανεξόφλητα δάνεια για τη στήριξη σφαγείων στρατηγικού ενδιαφέροντος για ένα κλάδο ή/και μια περιοχή παραγωγής. 

* 30 εκατ. ευρώ ετησίως για καινοτομίες εντός του πλαισίου οικολογικού σχεδιασμού.

* 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε εγγυημένα δάνεια για χρηματοδότηση έργων εγκατάστασης ή καινοτόμων επενδύσεων στον κτηνοτροφικό τομέα. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις