Εuropol: Κατασχέθηκαν 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων

Η επιχείρηση «Ασημένιο Τσεκούρι», η ετήσια επιχείρηση της Εuropol με στόχο τα παράνομα φυτοφάρμακα, πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2023 και συμμετείχαν αρχές από 32 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά, 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων, συνελήφθησαν 21 ύποπτοι και εξαρθρώθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής που χρησιμοποιούνταν για την παραποίηση φυτοφαρμάκων.

Οι αρχές προχώρησαν σε ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και στις αγορές, μεταξύ άλλων. Οι περιπτώσεις κατάχρησης στο εμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων κυμαίνονται από τη διακίνηση προϊόντων παραποίησης έως την εισαγωγή απαγορευμένων ουσιών. Παρόλο που η Ασία παραμένει βασική περιοχή προέλευσης παράνομων φυτοφαρμάκων, μεγάλο μέρος της παραγωγής και της τελικής επεξεργασίας πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα

Η χρήση φθηνότερων, παράνομων και κατώτερων προδιαγραφών προϊόντων έχει οδηγήσει στην καταστροφή των αγροτικών εκτάσεων και άλλων οικοσυστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο και τις μέλισσες. 

Η επιχείρηση «Ασημένιο Τσεκούρι» αναπτύχθηκε αρχικά για να ανταποκριθεί με συντονισμένο τρόπο στην διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων. Μέχρι σήμερα, έχουν κατασχεθεί 6.961 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ επιχειρήσεων. Η Εuropol συντόνισε την επιχείρηση και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών.

πηγη: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις