Σόγια: Ανοδική η συγκομιδή σύμφωνα με το USDA

Οι αναλυτές ανέμεναν να δουν σταθερή πρόοδο για τις συγκομιδές καλαμποκιού και σόγιας του 2023, όταν το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) δημοσίευσε την τελευταία έκθεση προόδου των καλλιεργειών το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ο οργανισμός ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Η συγκομιδή σόγιας ήταν αισθητά υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση του εμπορίου, ενώ ο ρυθμός συγκομιδής καλαμποκιού, αντίθετα, προχώρησε λίγο πιο αργά από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Η φετινή συγκομιδή καλαμποκιού κινήθηκε από 34% πριν από μία εβδομάδα σε 45% στις 15 Οκτωβρίου. Το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τη μέση εμπορική εκτίμηση του 46%. 

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο εύρος μεταξύ των 18 κορυφαίων πολιτειών παραγωγής, από το Ουισκόνσιν (14%) μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα (94%). Ο φετινός ρυθμός είναι ταχύτερος από το 43% του 2022 και τον προηγούμενο μέσο όρο πενταετίας του 42%.

Οι αξιολογήσεις της ποιότητας ήταν ως επί το πλείστον σταθερές, με το 53% της καλλιέργειας να εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλές έως άριστες συνθήκες. 

Ένα άλλο 29% αξιολογείται ως μέτρια (αμετάβλητο από την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ το υπόλοιπο 18% αξιολογείται ως κακή ή πολύ κακή (επίσης αμετάβλητο από την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι αξιολογήσεις της ποιότητας της σόγιας αυξήθηκαν άλλη μια μονάδα, με το 52% της καλλιέργειας να βρίσκεται πλέον σε καλή έως άριστη κατάσταση. 

Οι αναλυτές δεν επρόκειτο να δουν καμία αλλαγή. Ένα άλλο 30% της καλλιέργειας αξιολογείται ως μέτρια (μείωση κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ το υπόλοιπο 18% αξιολογείται ως κακή ή πολύ κακή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Από φυσιολογικής άποψης, το 97% της καλλιέργειας ρίχνει τώρα φύλλα, σε σχέση με το 93% της προηγούμενης εβδομάδας. Η πρόοδος της συγκομιδής αυξήθηκε από 43% πριν από μία εβδομάδα σε 62% μέχρι την Κυριακή. 

Αυτό ήταν αισθητά ταχύτερο από τη μέση εκτίμηση του εμπορίου για 57%. Είναι επίσης ταχύτερο από το ρυθμό του 2022 που είναι 60% και από τον προηγούμενο μέσο όρο πενταετίας που είναι 52%.

Άλλες περιφερειακές καλλιέργειες σημείωσαν επίσης κάποια πρόοδο στη συγκομιδή την περασμένη εβδομάδα, όπως:

Σόργος = 53% (από 44% την προηγούμενη εβδομάδα)

Βαμβάκι = 33% (από 25% την προηγούμενη εβδομάδα)

Φιστίκια = 2742% (από % την προηγούμενη εβδομάδα)27

Ζαχαρότευτλα = 50% (από 21% την προηγούμενη εβδομάδα)

Περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) της φετινής καλλιέργειας χειμερινού σιταριού έχουν πλέον φυτευτεί, από 57% πριν από μία εβδομάδα και αντικατοπτρίζουν τον προηγούμενο μέσο όρο της πενταετίας. 

Και το 39% της καλλιέργειας έχει πλέον αναδυθεί, το οποίο είναι υψηλότερο από το 29% πριν από μία εβδομάδα και τέσσερις μονάδες κάτω από τον προηγούμενο μέσο όρο πενταετίας.

* Δείτε ΕΔΩ την τελευταία έκθεση καλλιεργειών του UDSA

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις