Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: Ο εφιάλτης της ευλογίας επέστρεψε

Για έλλειψη μέτρων ελέγχου πρόληψης και άμεσων αποζημιώσεων, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αναφορικά με την ύπαρξη κρουσμάτων ευλογίας προβάτων στο νησί. 

Όπως σημειώνει «το 2017 θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και γενικότερα για την οικονομία του νησιού»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

Τον εφιάλτη που έζησαν οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας και το ξεκλήρισμα που βίωσαν οι 32 πληγήσες εκτροφές το Νοέμβρη του 2017 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα αφού δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου, πρόληψης και άμεσων αποζημιώσεων. 

Είναι σίγουρο πλέον ότι το κρούσμα σε εκτροφή του νησιού είναι θετικό στην ευλογιά των αιγοπροβάτων. 

Θυμίζουμε ότι το 2017 θανατώθηκαν 6.000 αιγοπρόβατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και γενικότερα για την οικονομία του νησιού.

Καλώς η Περιφέρεια και η κτηνιατρική υπηρεσία δημοσιοποίησαν ένα κατάλογο μέτρων που πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι, βάζοντάς τους προ των ατομικών ευθυνών τους. 

Κουβέντα δεν ακούσαμε όμως για το ποια μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει η Περιφέρεια αναλαμβάνοντας την δική της μεγάλη ευθύνη για τη μη είσοδο και εξάπλωση του ιού στο νησί μας.

Πού είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου απ' τη γείτονα χώρα; Πουθενά! Ούτε πρίν, ούτε τώρα!!! 

Υπάρχουν επαρκή φάρμακα και απολυμαντικά να προμηθευτούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι, γιατί πολλοί ίσως δεν αντέχουν οικονομικά ακόμη ένα κόστος; Υπάρχουν κτηνίατροι για τον άμεσο έλεγχο στις εκτροφές; Έχουν ψεκαστεί τα λυμνάζοντα νερά λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας; 

Και το σημαντικότερο, υπάρχουν κονδύλια άμεσα διαθέσιμα στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις απο επιζοωτίες; 

Μήπως στη λογική της ατομικής ευθύνης βρήκανε κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι το άλλoθι για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες που είναι και οι μεγαλύτερες;
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις