Ελληνικό ελαιόλαδο: Χύμα στην Ιταλία, επώνυμο στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου στην Ιταλία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου που εξάγεται στη γειτονική χώρα είναι χύμα. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς χάνουν την προστιθέμενη αξία που θα μπορούσαν να κερδίσουν από την εμφιάλωση και την εμπορία του ελαιολάδου τους με επώνυμο.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού ελαιολάδου που εξάγεται χύμα στην Ιταλία χρησιμοποιείται για την παραγωγή μειγμάτων ελαιολάδου από Ιταλούς εμφιαλωτές. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο συχνά πωλείται με χαμηλότερη τιμή από το ιταλικό ελαιόλαδο, το οποίο συνήθως εμφιαλώνεται και πωλείται με επώνυμο.

Τα βασικά ερωτήματα που γεννιούνται  

  • Ποια είναι η ακριβής ποσότητα του ελληνικού ελαιολάδου που εξάγεται χύμα ;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς εξάγουν χύμα ελαιόλαδο;
  • Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Σύμφωνα με ανάλυση του ιταλικού τομέα ελαιολάδου από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Μιλάνο, το 75% των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου στην Ιταλία το 2021 ήταν χύμα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 111.000 τόνους ελαιολάδου.

"Η Ιταλία εμφιαλώνει 800,000 έως 900,000 τόνους ελαιόλαδο κάθε σεζόν». "Με την παραγωγή της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 250,000 και 300,000 τόνων

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα. Ένας είναι η αναποτελεσματικότητα των εγχώριων εξαγωγέων στη δημιουργία σωστών διαύλων συναλλαγών και το μικρό μέγεθος των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να προωθήσουν και να εμπορευτούν τα ελαιόλαδα τους στο εξωτερικό για μεγάλες περιόδους.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η έλλειψη πόρων από τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς να δημιουργήσουν και να προωθήσουν επώνυμες μάρκες ελαιολάδου. Τέλος, η κυριαρχία της ιταλικής αγοράς ελαιολάδου από εγχώριες μάρκες αποτελεί επίσης εμπόδιο στην προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου.

Η έλλειψη επώνυμων ελληνικών ελαιολάδων στις ιταλικές αγορές αποτελεί απώλεια για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, καθώς τους εμποδίζει να κερδίσουν την πλήρη αξία του προϊόντος τους. Είναι επίσης μια απώλεια για τους καταναλωτές, καθώς τους στερεί την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα.

Ελαιόλαδο Costco

Η Costco, ο έκτος μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο αγοράζει ελληνικά ελαιόλαδα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προσφέρει μια ποικιλία ελαιολάδων, συμπεριλαμβανομένων των extra virgin, virgin και pure. Η εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικού ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, με αγορές 10 εκατομμυρίων λιτρών, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθούν μερικά από τα  ελαιόλαδα που διατίθενται στα καταστήματα Costco στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα ελαιόλαδα της Costco είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη και τιμές. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια ποικιλία ελαιολάδων σε συσκευασίες για δώρο.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου, εάν οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς καταφέρουν να μειώσουν την ποσότητα του χύμα ελαιολάδου που εξάγεται στην Ιταλία και να αυξήσουν την ποσότητα του εμφιαλωμένου ελαιολάδου με επώνυμο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν προσπάθειες για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εγχώριων εξαγωγέων, να αυξηθούν οι πόροι για τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και να μειωθεί η κυριαρχία της ιταλικής αγοράς ελαιολάδου από εγχώριες μάρκες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις