Συνάντηση ΠΕΚΔΥ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 αντιπροσωπεία του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΚΔΥ αποτελούμενη από την πρόεδρο Β. Ζαφειροπούλου, τον αντιπρόεδρο Χ. Αναστασάκη και την ταμία Α. Χατζοπούλου παρουσία και του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ Ν. Κακαβά, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τα θέματα της Ζωικής Παραγωγής και της Κτηνιατρικής Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Κελέτση μετά από σχετικό αίτημα της ΠΕΚΔΥ.

Συζητήθηκαν τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατά την άσκηση του λειτουργήματός του και υπήρξε δέσμευση του Υφυπουργού ότι η πολιτική ηγεσία και η Κυβέρνηση ότι θα εξετάσουν δυνατές λύσεις.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε διεξοδικά η διεκδίκηση της επαναχορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων που από το 2012 διακόπηκε αναιτιολόγητα και άδικα η χορήγησή του. Τονίστηκε ότι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την παράδοση στην Κυβέρνηση του πορίσματος της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, αποτελούμε τον μοναδικό κλάδο που δεν λαμβάνει το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας ενώ το δικαιούται σύμφωνα με το εν λόγω πόρισμα.

Υπενθυμίστηκε ότι η αρμόδια επιστημονική επιτροπή συγκροτήθηκε από την πολιτεία για την αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης ανθυγιεινού επιδόματος στον δημόσιο τομέα,
παρέδωσε το πόρισμά της και η πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλουν να το εφαρμόσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Με αφορμή την ανάγκη έκδοσης ΚΥΑ για τα εφαρμοστικά μέτρα του Κανονισμού Επίσημων Ελέγχων 2017/625, τονίστηκε μεταξύ άλλων η αναγκαιότητα διενέργειας επιθεωρήσεων μετά τη σφαγή αποκλειστικά και μόνο από επίσημους κτηνιάτρους λόγω της υγειονομικής κατάστασης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας και σύμφωνα με το άρθρο 8 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/624, λόγω του μικρού αριθμού εκμεταλλεύσεων βοοειδών επίσημα απαλλαγμένων της φυματίωσης, του ακόμα μικρότερου αριθμού εκμεταλλεύσεων βοοειδών και ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων επίσημα απαλλαγμένων της βρουκέλλωσης εφόσον αυτές ανήκουν σε ζώνες εμβολιασμού, αλλά και εφόσον τα τελευταία χρόνια απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι προκειμένου να ληφθούν υπόψη αναδυόμενες ασθένειες ή συγκεκριμένες νόσοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων για την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου της χώρας αλλά και της ΕΕ εν γένει, από μια σειρά νοσημάτων όπως η Αφρικανική Πανώλης των χοίρων, ο Αφθώδης Πυρετός των δίχηλων, η Ευλογιά των προβάτων , η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών και ο Καταρροϊκός Πυρετός των προβάτων.

Με βάση το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο, συζητήθηκαν επίσης θέματα λειτουργίας των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τονίστηκε η ανάγκη διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης των επισήμων ελέγχων, εξορθολογισμού και διασφάλισης του ανταποδοτικού χαρακτήρα των τελών υγειονομικών επιθεωρήσεων, άρση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων και ο καλύτερος συντονισμός των επισήμων ελέγχων.

Ειδικότερα όσον αφορά στα Εργαστήρια Επισήμου Ελέγχου τονίστηκε ότι πρέπει να καταρτιστούν, στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής, συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να μην δοθεί η παραμικρή δυνατότητα αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών τους από τους ελεγχόμενους. Επίσης είναι αναγκαίο τα επίσημα εργαστήρια να ορίζονται ως τέτοια καθώς και η αρμοδιότητά τους με Υπουργική Απόφαση ή άλλη ισχυρή νομοθεσία χωρίς συγκρούσεις συμφέροντος, όπως προβλέπεται με το ΠΔ 79/2007.

Τέλος, ζητήθηκε να συνεχιστεί η ενίσχυση των υπηρεσιών με προσλήψεις κτηνιάτρων, διοικητικών και λοιπών ειδικοτήτων ώστε οι Κτηνίατροι Δημόσιοι υπάλληλοι να επιτελούν με αξιοπρέπεια το έργο τους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις