Τα ελαιόδεντρα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η ιδέα ότι το ελαιόδεντρο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φαίνεται υπερβολική. Παρόλα αυτά, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) έχει συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν ακριβώς αυτό.

Πάνω από 300 εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων επιστήμονες, αγρότες, ιδιωτικές εταιρείες και φορείς χάραξης πολιτικής από 30 χώρες, συναντήθηκαν στη Μαδρίτη στα μέσα Οκτωβρίου για να συζητήσουν το ρόλο των ελαιώνων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Jaime Lillo, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, ο οποίος θα αναλάβει το τιμόνι του διακυβερνητικού οργανισμού το 2024, δήλωσε στους παρευρισκόμενους κατά την πρώτη ημέρα ότι η ανάπτυξη του ρόλου των ελαιώνων ως ισχυρού εργαλείου για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει κεντρικό σημείο εστίασης της ΔΟΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

"Είναι η φυσική συμπεριφορά του ελαιόδεντρου να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, να το απορροφά και στη συνέχεια να το αποθηκεύει αρχικά στη βιομάζα και, τέλος, στο έδαφος με μόνιμο τρόπο", δήλωσε ο Juan Antonio Polo Palomino, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και περιβάλλοντος ελαιολάδου της ΔΟΕ, στην Olive Oil Times.

Ως αποτέλεσμα, οι ελαιώνες χρησιμεύουν ως σημαντικοί αποδέκτες άνθρακα. Σύμφωνα με στοιχεία της IOC, οι ελαιώνες που εκτείνονται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια παγκοσμίως μπορούν δυνητικά να απομακρύνουν 47 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως.

"Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό κύκλο ζωής του ελαιολάδου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου απομακρύνει 10 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα", κατέληξε η ΔΟΕ σε μελέτη του 2017.

Το ελαιόλαδο εκτιμάται ήδη παγκοσμίως για τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ο πρόσθετος θετικός αντίκτυπός του στο περιβάλλον θα μπορούσε να κάνει τον τομέα ακόμη πιο ελκυστικό για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν για τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας. "Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό λίπος και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον λίπος, προωθώντας τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον κατανάλωση", δήλωσε ο Polo Palomino.

Οι εμπειρογνώμονες της ημερίδας συνέπεσαν χρονικά με τα ευρήματά τους με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές εθελοντικών πιστωτικών μονάδων άνθρακα, το οποίο βασίζεται σε τρεις τύπους απομάκρυνσης άνθρακα: αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα και υλικά μακράς διάρκειας, μόνιμη αποθήκευση άνθρακα και καλλιέργεια άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Polo Palomino, οι εμπειρογνώμονες της IOC απέδειξαν ότι η ελιά, η οποία εμπίπτει στον τρίτο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απομάκρυνση άνθρακα, είναι μια δεξαμενή άνθρακα και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι το πλαίσιο θα αναγνωρίσει τον θεμελιώδη ρόλο του τομέα του ελαιολάδου.

Επιπλέον, "μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική ικανότητα του ελαιόδεντρου να απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντάς την με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές", είπε.

Σύμφωνα με τον Polo Palomino, οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές συλλογής αποβλήτων και κομποστοποίησης για να βελτιώσουν την ικανότητα των ελαιώνων τους να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

"Η προσθήκη οργανικής ύλης, όπως τα φύλλα και τα απόβλητα από το κλάδεμα, πίσω στον ελαιώνα θα βελτίωνε τη φυσική δομή και τα ανόργανα συστατικά του εδάφους", είπε. "Επιπλέον, θα υπήρχαν και άλλες ευεργετικές παρενέργειες για την υγεία του εδάφους".

"Για παράδειγμα, ενώ θα λειτουργούσε η φυσική ικανότητα του ελαιόδεντρου να απορροφά άνθρακα, η αύξηση της οργανικής ύλης στο έδαφος βελτιώνει την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία, με αποτέλεσμα να απαιτεί λιγότερο νερό και άρδευση", πρόσθεσε ο Polo Palomino.

Οι εμπειρογνώμονες στο εργαστήριο της ΔΟΕ θεωρούν την ελαιοκαλλιέργεια ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τους αγρότες να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα.

"Όχι μόνο θα κερδίσουν εισόδημα από την πώληση του ελαιολάδου, αλλά επίσης, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πώληση πιστωτικών μορίων άνθρακα στην εθελοντική αγορά πιστωτικών μορίων άνθρακα", δήλωσε ο Polo Palomino.

"Ο ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να θεωρείται ως φύλακας ενός δάσους, και ως εκ τούτου, αυτό το πρόσθετο εισόδημα από τις πιστώσεις άνθρακα μπορεί να αναγνωρίσει οικονομικά αυτόν τον σημαντικό ρόλο", πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο τομέας της ελιάς δεν αποτελεί ακόμη μέρος της ταξινόμησης της Ε.Ε. για τις βιώσιμες επενδύσεις και, ως εκ τούτου, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εθελοντική αγορά πιστωτικών μονάδων άνθρακα. Η ΔΟΕ και οι εμπειρογνώμονες εργάζονται για την αναγνώριση του τομέα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις