ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές με λάθη και παραλείψεις - Αντιδράσεις αγροτών

Η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, έγινε με μεγάλα λάθη και παραλείψεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες.

Τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

* Η πληρωμή ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη, καθώς από τα 829 εκατ. ευρώ που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν μόνο τα 741 εκατ. ευρώ, δηλαδή 88 εκατ. λιγότερα.

* Σε κάποιες περιπτώσεις, αγρότες έλαβαν λιγότερη ενίσχυση από όση δικαιούνταν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, έλαβαν ενίσχυση χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

* Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έδωσε επαρκείς πληροφορίες στους δικαιούχους για τον τρόπο υπολογισμού της ενίσχυσης.

Λόγω των προβλημάτων αυτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν παραιτηθεί όλοι οι σύμβουλοι πλην του προέδρου, Βαγγέλη Σημανδράκου.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προτίθεται να τοποθετήσει νέα προσωρινή διοίκηση και σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος είναι ο Οργανισμός να λειτουργήσει σωστά, έγκαιρα και με διαφάνεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στους αγρότες.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης.

Δεκάδες αγρότες έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ οργανώσεις αγροτών έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις για να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο και έχει θέσει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις