Έρευνα:Ποιά είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα σήμερα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, οι Έλληνες σήμερα ήταν πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, ενώ το 40% πιστεύει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να ξεπεράσουμε τις συνέπειές της.

Αντίστοιχα, σε παράλληλη έρευνα που πραγματοποίησε το Agrocapital, συνομιλώντας με παραγωγούς, οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στη Ουκρανία καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχει φέρει σε δυσμενή θέση του Έλληνα Αγρότη.

Συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Παράλληλα, το 70% εξ’ αυτών απαντώντας σε ερώτηση πως είδαν την πληρωμή την 27η Οκτωβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισήμαναν ότι «ήταν η χειρότερη πληρωμή που έχει γίνει από την αρχή του συστήματος των επιδοτήσεων». 

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 10%, που αφορά αγρότες μικρής κλίμακας, απάντησαν ότι πήραν αυτά που τους αναλογούσαν αλλά με μικρή μείωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώθηκε στον κτηνοτροφικό κλάδο. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, ο αγροτικός κόσμος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις οικονομικές κρίσης, όπως είναι η αύξηση των τιμών στα λιπάσματα αλλά και στα καύσιμα, που είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. 

Αυτό έχει δυσχεράνει την επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αστυφιλίας.

ΕΛΓΑ: Το 60% των αγροτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ΕΛΓΑ, διαπιστώνεται ότι το 60% των αγροτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ το 20% των αγροτών έχει εγκαταλείψει την καλλιέργεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στα βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και τον πρωτογενή τομέα της χώρας σήμερα περιλαμβάνονται:

* Η οικονομική κρίση

* Η ενεργειακή κρίση

* Ο πόλεμος στην Ουκρανία

* Η κλιματική αλλαγή

* Η αστυφιλία

Απαισιόδοξος ο Έλληνας 

Ένας στους δυο κατοίκους της Ελλάδας πιστεύει ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη  με σοβαρά προβλήματα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πιστεύετε ότι θα πάρετε σύνταξη;

Η σύνταξη των αγροτών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Το 60% των αγροτών που έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από 700 ευρώ.

Ποια από τις παρακάτω φράσεις εκφράζει καλύτερα την οικονομική κατάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης σας;

* Δεν τα βγάζω πέρα

* Τα βγάζω πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες

* Τα βγάζω πέρα αλλά δεν μπορώ να αποταμιεύσω

* Είμαι σχετικά άνετος οικονομικά

* ΔΞ/ΔΑ

Το 50% των αγροτών απαντά ότι τα βγάζει πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Το 20% των αγροτών απαντά ότι δεν τα βγάζει πέρα, ενώ το 15% απαντά ότι είναι σχετικά άνετος οικονομικά. Το 15% των αγροτών δεν απαντά.

Συμπερασματικά, η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι δύσκολη. Οι Έλληνες είναι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους, ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις