Αγρότες ζητούν παράταση ενός έτους στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης

Αντιπροσωπεία αγροτών παραγωγών από την Κεντρική Ελλάδα απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την παράταση για ένα έτος του προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης.

Το πρόγραμμα, που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022, αφορά στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των νιτρικών στα υπόγεια νερά.

Στην επιστολή τους, οι αγρότες επισημαίνουν τα εξής:

Επανερχόμαστε έπειτα από ένα χρονικό διάστημα για την  αναγκαιότητα μονοετούς παράτασης στο Μέτρο 10 για την Μείωση Νιτρορύπανσης και συγκεκριμένα στο Υπομέτρο 10.1.04, που αφορά «μείωση νιτρικών στα υπόγεια νερά », το οποίο έληξε τέλος του 2022, ζητούμε ως παραγωγοί αγρότες μετά από 5 έτη στο πρόγραμμα , και ζητούμε την παρέμβασή των υπευθύνων της ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ. Για τα παρακάτω:

  1. Το γεγονός ότι πολλοί αγρότες προέρχονται από την Κεντρική Ελλάδα και επλήγησαν από τις πλημμύρες σε μερικό έως ολικό βαθμό , βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση
  2. Όταν αυτό το διάστημα δόθηκε και τρέχει παράταση 1 έτους στο πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας Αυτόχθονες φυλές ζώων

ΣΕ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:

  1. Ζητούμε την παράταση 1 έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.   Μάλιστα στο νέο ΠΑΑ δεν προβλέπεται όταν η ΕΕ επιδοτεί φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα.
  2. Έχει συμβεί στο παρελθόν και έχει δοθεί 2 φορές παράταση σε προγράμματα νιτρορύπανσης.        
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις