Στις 15 Νοεμβρίου η "ειρηνική κατα΄ληψη" των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο από αγρότες της Κρήτης

Κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο και τα Χανιά και εξώδικη διαμαρτυρία μαζί με άλλες περιοχές της χώρας αποφάσισαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης για την ερχόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Το εξώδικο συνυπογράφουν οι διοικήσεις των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου, Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου από την Κρήτη, μαζί με τους αντίστοιχους συλλόγους της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Για την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης ξεκαθάρισε στο neakriti.gr ότι «είναι πολιτικό το ζήτημα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι της Ελλάδας. Δεν είναι της Βουλγαρίας»!

«Θα πάμε σε ειρηνική διαμαρτυρία. Στόχος μας είναι να δούμε τι θα κάνουν. Έχουν πει ότι θα κάνουν συμπληρωματικές πληρωμές. Εμείς ζητάμε σε αυτή τη φάση, ο κάθε κτηνοτρόφος να αποκτήσει μια εικόνα και να μάθει γιατί δεν πληρώθηκε. Και οι κυβερνώντες τι έχουν στον νου τους; Θα διαπραγματευτούν ξανά τη νέα Προγραμματική Περίοδο;».

Αυτά τόνισε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν πείθουν τον κτηνοτροφικό κόσμο οι προσπάθειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να εμφανίσει ως απόλυτο φταίχτη μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων.

«Να μας ξεκαθαρίσουν τι μέλλει γενέσθαι για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα. Διαφορετικά, αν δεν έχουν σκοπό να μας στηρίξουν, να μας το πουν, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να αναζητήσουν κάποια άλλη δουλειά για να ζήσουν»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επισημαίνει: «Επιδοτήσεις παίρνουν όσοι κατέχουν αγροτική γη, αλλά το πρόβλημα είναι εντονότερο στους κτηνοτρόφους, γιατί η μείωση των ενισχύσεων στα βοσκοτοπικά δικαιώματα αγγίζει το 27% σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Στο 19% είναι οι μειώσεις στις δεντρώδεις καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κ.λπ.) και στο 17% στις μονοετείς καλλιέργειες. Μάλιστα, πολλοί δεν έλαβαν καθόλου επιδότηση. Διότι οποιοσδήποτε κατείχε γεωργική γη που ήταν βοσκότοπος, με βάση την προηγούμενη προγραμματική περίοδο μπορούσε να την ενεργοποιήσει και να λάβει τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Με βάση τη νέα ΚΑΠ, αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχει ζώα για να μπορεί να δηλώσει τη γη του ως βοσκότοπο»...
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις