Ώρα για δράση: λιπάσματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Με έως και 50% μείωση των εκπομπών, καλής ποιότητας καλλιέργειες και ανεπηρέαστη απόδοση, η πρώτη μεγάλης κλίμακας δοκιμή λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα (LCF), που συντονίστηκε από την Tesco πέρυσι, χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία. 

Θέλοντας να βασιστεί σε αυτό, ο βρετανικός λιανοπωλητής σχεδιάζει μια ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων για να επιταχύνει την υιοθέτησή τους σε ολόκληρη τη βιομηχανία. 

Η υπεράσπιση των καινοτόμων LCF αποτελεί μέρος της δέσμευσης του λιανοπωλητή για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων, λέει ο Peter Illman, υπεύθυνος για τη βιώσιμη γεωργία στην Tesco.

Με τα παραδοσιακά λιπάσματα να συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη βιομηχανία να δοκιμάσει και να βρει ευκαιρίες που φαίνονται υποσχόμενες όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - και μάλιστα "γρήγορα", λέει.

Και εκτός από την περιβαλλοντική ζημία, οι κρίσιμες ελλείψεις και το κλιμακούμενο κόστος των βιομηχανικών λιπασμάτων αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Το κόστος των λιπασμάτων αυξήθηκε κατά 140% πέρυσι. Η δημιουργία μιας πιο βιώσιμης πηγής είναι "απαραίτητη σε πολλά επίπεδα" και δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, λέει ο Illman.

"Η προηγούμενη δοκιμή μας αποκάλυψε μια ευκαιρία να επιταχύνουμε γρήγορα την υιοθέτηση των αναδυόμενων εναλλακτικών λύσεων αντί των συμβατικών λιπασμάτων. Η επέκταση της δοκιμής είναι το πιο λογικό επόμενο βήμα για να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε και να τα επεκτείνουμε περαιτέρω για να τα ενσωματώσουμε σε επίπεδο βιομηχανίας", λέει.

Σε συνεργασία με τους ίδιους πέντε παραγωγούς λαχανικών, η διευρυμένη δοκιμή θα δεκαπλασιάσει τον αριθμό των εκταρίων που καλλιεργούνται με εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: από 1.300 εκτάρια σε 13.000 εκτάρια. 

Ο Illman λέει ότι η δοκιμή ήταν σε μεγάλο βαθμό "καθοδηγούμενη από τους παραγωγούς" όσον αφορά το τι δοκίμασαν και σε τι. "Τους βοηθήσαμε συνδέοντας τους με την τεχνολογία και την καινοτομία", λέει ο Illman.

Ένας από τους καλλιεργητές είναι ο προμηθευτής οπωροκηπευτικών TH Clements με έδρα το Lincolnshire. Δοκίμασε τρία διαφορετικά LCF σε 75 εκτάρια γης και το αυξάνει σε 200 εκτάρια για την καλλιεργητική περίοδο 2024.

Ο διευθυντής γεωργίας της TH Clements, Peter Taylor, λέει ότι ενισχύει τη χρήση των LCF, καθώς δεν υπάρχει "καμία αμφιβολία" ότι η αρχική δοκιμή ήταν πολύ επιτυχής.

"Η ποιότητα των λαχανικών μας δεν επηρεάστηκε καθόλου από τη δοκιμή αυτών των εναλλακτικών λιπασμάτων, ούτε και η απόδοση", λέει, εξηγώντας ότι τα λάχανα Savoy, τα 
κουνουπίδια και το μπρόκολο ήταν οι κύριες καλλιέργειες στη δοκιμή. 

"Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα οφέλη αυτών των λιπασμάτων και την απόδοσή τους, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός περιορισμός για το σε τι θα τα χρησιμοποιούσαμε".

Τα LCF που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή της Tesco είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά από αυτά χρησιμοποιούν προϊόντα αποβλήτων. Ένα από αυτά προέρχεται από τη σκόνη πυροσβεστήρων και ένα άλλο χρησιμοποιεί στάχτη κοτόπουλου.

"Πηγαίνει πέρα από την ικανότητά τους να μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ορισμένα από τα προϊόντα που δοκιμάζουμε χρησιμοποιούν ρεύματα αποβλήτων που είναι δυνητικοί ρύποι, οπότε μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κυκλική οικονομία", λέει ο Illman. 

Πιστεύει ότι η Tesco και άλλοι λιανοπωλητές έχουν ρόλο να διαδραματίσουν βοηθώντας τους καινοτόμους κατασκευαστές εναλλακτικών λιπασμάτων να "επεκταθούν" ώστε να μειώσουν την εξάρτηση των καλλιεργητών από τα λιπάσματα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και "να τους παρέχουν κάποια ανθεκτικότητα και σταθερότητα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την τιμή". 

"Είναι ζωτικής σημασίας να βοηθήσουμε στην ενορχήστρωση μιας συντονισμένης κλιμάκωσης ορισμένων από αυτά τα προϊόντα για να υποστηρίξουμε την υιοθέτησή τους τα επόμενα χρόνια", λέει. 

Ο Τέιλορ λέει ότι η μετάβαση στα LCFs συνεπάγεται κάποιο κόστος βραχυπρόθεσμα, καθώς επενδύουν σε μηχανήματα για την εφαρμογή τους.

"Ωστόσο, λαμβάνοντας μια μακροπρόθεσμη άποψη, η δοκιμή θα βοηθήσει τελικά στην ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των εναλλακτικών λύσεων - θα αυξήσει τη ζήτηση, η οποία θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να επεκτείνουν την παραγωγή σε αρκετή κλίμακα και το κόστος παραγωγής θα μειωθεί", λέει.

Η προώθηση θετικών αλλαγών στον κλάδο είναι κάτι που η TH Clements λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Έχει την ευθύνη να δοκιμάζει νέες προσεγγίσεις, τεχνικές και τεχνολογίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την προστασία της υγείας του εδάφους και της ποιότητας των υδάτων, λέει ο Taylor. 

Η μείωση της εξάρτησής της από τα παραδοσιακά λιπάσματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που κάνει η οικογενειακή επιχείρηση. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τεχνικές ελάχιστης καλλιέργειας για την αποφυγή της χρήσης μεγάλων μηχανημάτων και την καλλιέργεια καλλιεργειών κάλυψης - "αφήστε τα σκουλήκια να κάνουν τη δουλειά", λέει. 

"Το τοπίο στη γεωργία αλλάζει τόσο γρήγορα. Είναι συναρπαστικό και μας δίνει τόσες περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες χρειαζόμαστε τώρα. Στο τέλος της ημέρας, το έδαφός μας είναι το θεμέλιό μας και χωρίς την υγεία του εδάφους δεν μπορούμε να παράγουμε καλλιέργειες. Πρέπει πραγματικά να φροντίζουμε και να φροντίζουμε το έδαφος", λέει.

Σπορά του σπόρου για τα LCF σε άλλους τομείς

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Tesco υποστηρίζει την υιοθέτηση των ΑΕΚΚ είναι η εξέταση των ευκαιριών για τη χρήση τους σε πολλαπλούς τομείς. Η δεύτερη φάση της δοκιμής θα επεκταθεί σε ορισμένες από τις ομάδες βιώσιμης γεωργίας της Tesco, πολλές από τις οποίες διαχειρίζονται συστήματα βοσκοτόπων και ζωοτροφών για την εκτροφή ζώων. Αυτό θα 
αποφέρει ανεκτίμητες γνώσεις, λέει ο Illman. 

"Εξετάζουμε τώρα και άλλους τομείς πέρα από τα φρέσκα προϊόντα, για παράδειγμα, ψάχνουμε να κατανοήσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια από αυτά τα προϊόντα LCF, συνεργαζόμενοι με τους κτηνοτρόφους και τους αμνοερίφια μας σχετικά με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν για τα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειες που καλλιεργούν για τροφή", λέει.

Μια άλλη ευκαιρία βρίσκεται στα δημητριακά, τα οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες όσον αφορά τα εκτάρια που χρησιμοποιούνται.

"Διεξάγουμε πρώιμες συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού για το σιτάρι που χρησιμοποιούμε στο ψωμί και τα δημητριακά μας, προκειμένου να δοκιμάσουμε τα LCF. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζουμε τις κατάλληλες λύσεις στους κατάλληλους τομείς", λέει ο Illman.

Σε τελική ανάλυση, η συνεργασία σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα βοηθήσει αυτά τα εναλλακτικά λιπάσματα να παράγουν σε κλίμακα, να μειώσουν το κόστος και να μειώσουν γρήγορα τις  γεωργικές εκπομπές. 

"Η ευθύνη για την προώθηση της αλλαγής βαρύνει όλους μας και η ανταλλαγή των διδαγμάτων και των γνώσεων που διαθέτουμε για την προώθηση πιο ουσιαστικών αλλαγών είναι κάτι που η Tesco παίρνει πολύ σοβαρά", λέει ο Illman.

"Εμείς αναμφισβήτητα πρωτοπορούμε, αλλά και άλλοι δοκιμάζουν επίσης LCF. Μια συντονισμένη προσπάθεια κλιμάκωσης είναι ζωτικής σημασίας. Δεν είναι καλό αν όλοι ανταγωνιζόμαστε για μια περιορισμένη ποσότητα προϊόντος, διότι απλώς θα ανεβάσουμε την τιμή και δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να το δοκιμάσουμε σε ένα ευρύτερο φάσμα καλλιεργειών, το οποίο είναι πολύ σημαντικό".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις