Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας: Η ανάγκη για βιώσιμη αλιεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας που γιορτάζεται σήμερα, 21 Νοεμβρίου, καλεί όλους να στηρίξουν τη βιώσιμη αλιεία.  Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε το 1998 από αλιευτικές κοινότητες και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο.
Ο σημερινός εορτασμός της αποτελεί αφορμή για να προβληθούν οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους οι Θάλασσες και τα αλιεύματα προσφέρουν στην κοινωνία με την εξασφάλιση τροφής και κατ’ επέκταση την επιβίωση στον πλανήτη μας. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι πόροι από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η αλιεία στην χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Οι αλιείς αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες παραγωγικές τάξεις της πατρίδας μας, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία του ιχθυεμπορίου, διαχειριζόμενοι τα ιχθυοαποθέματα, τα οποία αποτελούν και εθνικό πλούτο.

Η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την στήριξη και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μέσω υλοποίησης έργων υποδομής, προγραμμάτων εκπαίδευσης, θέσπισης συστήματος αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, κητώδη και εισβολικά είδη, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης, καθώς και άλλων δράσεων με παρόμοιο περιεχόμενο.

Στόχος όλων μας, αλιέων και καταναλωτών, πρέπει να αποτελέσει η στήριξη της βιώσιμης αλιείας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγή των αποθεμάτων των ψαριών και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις στα δίχτυα των ψαράδων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις