IFAD: Μειωμένη χρηματοδότηση για κλίμα και αγρότες μικρής κλίμακας παγκοσμίως

Το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο από την αποτυχία άμεσης δράσης. 

Το IFAD, το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της COP28 να αυξήσουν επειγόντως τη χρηματοδότηση για το κλίμα για τους μικρούς αγρότες και τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση του κλίματος για τα αγροδιατροφικά συστήματα μικρής κλίμακας έχει μειωθεί κατά 44% από το 2017/18, και σήμερα βρίσκεται στο 0,8% της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση του Συνασπισμού Επενδυτών ClimateShot (CLIC) και της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική (CPI).

"Η τάση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική", δήλωσε ο πρόεδρος του IFAD Alvaro Lario. "Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι αγρότες μικρής κλίμακας, οι οποίοι τρέφουν ολόκληρες κοινότητες και έθνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή τώρα. Εάν δεν το κάνουν, η ζωή και τα μέσα διαβίωσής τους - και η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια - κινδυνεύουν".

Οι αγρότες μικρής κλίμακας εκτιμάται ότι παράγουν το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο και έως και το 70% των τροφίμων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

"Οι αγρότες μικρής κλίμακας βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή του κλιματικού μετώπου, ζουν σε ευάλωτες περιοχές και είναι εκτεθειμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα", δήλωσε το IFAD.

"Οι αποδόσεις των καλλιεργειών προβλέπεται να μειωθούν έως και κατά το ένα τέταρτο μέχρι το τέλος του αιώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά έως και κατά 80%, όπως φαίνεται από μελέτες περιπτώσεων που ανέθεσε η IFAD το 2021. Πολλοί από τους 3 δισ. ανθρώπους που ζουν στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στη γεωργία μικρής κλίμακας για να ζήσουν και να εξασφαλίσουν τα τρόφιμά τους".

Ωστόσο, αντί να επιταχυνθούν, οι επενδύσεις προς το παρόν επιβραδύνονται. "Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν λύσεις για να βοηθηθούν οι αγρότες μικρής κλίμακας να προσαρμοστούν", δήλωσε ο Lario. "Έχουμε την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις τώρα".

Το IFAD επισημαίνει τα ανθεκτικά στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών αρδευτικά συστήματα και υποδομές ως μια λύση καλά προσαρμοσμένη στη γεωργία μικρής κλίμακας, καθώς και τις πρακτικές αγροοικολογίας και αγροδασοπονίας, τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

"Επιπλέον, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και κλιματικής πληροφόρησης, καθώς και οι υποδομές ανθεκτικές στο κλίμα, όπως οι μονάδες αποθήκευσης τροφίμων και οι αγροτικοί δρόμοι που αντέχουν στις πλημμύρες, είναι απαραίτητα για την πρόληψη απωλειών και ζημιών", πρόσθεσε το IFAD.

"Οι κυβερνήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο ώστε να δοθεί περισσότερη χρηματοδότηση στα γεωργικά συστήματα μικρής κλίμακας", κατέληξε ο Lario. 

"Πρέπει να μετατρέψουμε τις Εθνικές Καθορισμένες Συνεισφορές και τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής σε επενδυτικά σχέδια με μια σειρά από έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες, και να αναπτύξουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα για την απομείωση του κινδύνου και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η επένδυση στην κλιματικά έξυπνη γεωργία μικρής κλίμακας είναι καλή για τον πλανήτη και είναι καλή για τις επιχειρήσεις".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις