Εισαγωγή προϊόντων αλιείας: Εκρίθηκαν οι αυτόνομες ενωσιακές δασμολογικές ποσοστώσεις για την περίοδο 2024-2026

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα με ομοφωνία κανονισμό που ανοίγει αυτόνομες ενωσιακές δασμολογικές ποσοστώσεις (ΑΔΠ) όσον αφορά ορισμένα προϊόντα αλιείας για τα έτη 2024, 2025 και 2026 και θεσπίζει κανόνες για τη διαχείριση των ποσοστώσεων αυτών.

Ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι ο ενωσιακός κλάδος μεταποίησης αλιευμάτων θα μπορέσει να συνεχίσει να προμηθεύεται για περαιτέρω μεταποίηση πρώτες ύλες από χώρες εκτός ΕΕ με μειωμένους ή μηδενικούς δασμούς.

Κατά τον καθορισμό των ΑΔΠ, ελήφθη υπόψη ο δυνητικός αντίκτυπός τους στους ενωσιακούς προμηθευτές, ώστε να διασφαλίζεται θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των εισαγόμενων και των ενωσιακών προϊόντων αλιείας.

"Με τον κανονισμό αυτό διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μεταποίησης αλιευμάτων και τον εφοδιασμό των ευρωπαίων καταναλωτών με ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα αλιείας σε λογικές τιμές, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα συμφέροντα του αλιευτικού κλάδου της ΕΕ. Και το πετύχαμε αυτό μόλις τρεις μήνες μετά την υποβολή της πρότασης από την Επιτροπή, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το καθεστώς που θα εφαρμοστεί κατά την επόμενη τριετία."

Οι ΑΔΠ στην πράξη

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ένωση εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές για να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση προϊόντων αλιείας, είτε επειδή τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στην ΕΕ είτε επειδή δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες.

Για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ενωσιακή παραγωγή προϊόντων αλιείας και να υπάρχει επαρκής εφοδιασμός της μεταποιητικής βιομηχανίας της ΕΕ με προϊόντα αλιείας, το Συμβούλιο εγκρίνει ΑΔΠ.

Δασμολογικές ποσοστώσεις χορηγούνται μόνο για προϊόντα που εισάγονται για περαιτέρω μεταποίηση στην ΕΕ. Ο κανονισμός που εκδόθηκε σήμερα καλύπτει ορισμένο αριθμό προϊόντων αλιείας, για περιορισμένο όγκο των οποίων ο δασμός θα ανασταλεί ή θα μειωθεί κατά την περίοδο 2024-2026. Για κάθε προϊόν ορίζεται συγκεκριμένος δασμός και όγκος.

Λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και προκειμένου να διασφαλιστεί συνέπεια με τη θέση της ΕΕ όσον αφορά την εξωτερική δράση, το Συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει στα ρωσικά προϊόντα αλιείας να τύχουν δασμολογικής ατέλειας ή μεταχείρισης του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Επιπλέον, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Λευκορωσία τα τελευταία χρόνια και λόγω της εκτεταμένης στήριξης της Λευκορωσίας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εξαιρέσει τα λευκορωσικά προϊόντα αλιείας από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Επόμενα βήματα

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Τις δασμολογικές ποσοστώσεις διαχειρίζονται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη σύμφωνα με το ισχύον σύστημα διαχείρισης δασμολογικών ποσοστώσεων, το οποίο λειτουργεί βάσει της αρχής της εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις