Fertiberia: Αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπασμάτων το 2024

Ο Javier Goñi, Διευθύνων Σύμβουλος του Grοup Fertiberia, δήλωσε ότι αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης λιπασμάτων το 2024. Σε συνέντευξή του στο EL ESPAÑOL, ο Goñi υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Fertiberia ως διεθνούς σημείου αναφοράς στην ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας του πράσινου υδρογόνου και της πράσινης αμμωνίας.

Η αγορά λιπασμάτων έχει βιώσει μήνες ακραίας μεταβλητότητας, η οποία, σε συνδυασμό με την ξηρασία που έπληξε τη νότια Ευρώπη, οδήγησε σε αβεβαιότητα και καταστροφή της ζήτησης. Ωστόσο, ο Goñi δήλωσε ότι η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται.

"Σε αυτό το τρίτο τρίμηνο βλέπουμε μια κατάσταση πολύ μεγαλύτερης σταθεροποίησης, τόσο από την άποψη του κόστους παραγωγής όσο και από την άποψη των τιμών της αγοράς", δήλωσε ο Goñi. "Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το 2024".

Η Fertiberia είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο. Η εταιρεία επικεντρώνεται στη λίπανση υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και βιοτεχνολογικές λύσεις. Τα λιπάσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έναντι των βασικών προϊόντων, τα οποία δεν αυξάνονται με ρυθμό άνω του 1%.

Η πράσινη αμμωνία είναι το κλειδί για την απανθρακοποίηση του τομέα των λιπασμάτων. Η Fertiberia είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή πράσινης αμμωνίας, η οποία παράγεται από υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το 2030, η πράσινη αμμωνία εκτιμάται ότι θα έχει μέγεθος αγοράς σχεδόν 50 εκατομμυρίων τόνων παγκοσμίως. Το 2035, περίπου 100, και το 2050, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι.

Ο Goñi δήλωσε ότι η Fertiberia είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει η πράσινη αμμωνία. Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει σε έργα πράσινης αμμωνίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

"Η πράσινη αμμωνία είναι το μέλλον του τομέα των λιπασμάτων", δήλωσε ο Goñi. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Fertiberia θα είναι ένας από τους ηγέτες σε αυτόν τον τομέα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις