Τα ροδάκινα Νάουσας ψηφίστηκαν τα καλύτερα φρούτα παγκοσμίως

Στην πρώτη θέση με τη λίστα των κορυφαίων φρούτων σε όλον τον κόσμο κατατάσσει η εγκυκλοπαίδεια γεύσεων Taste Atlas τα ροδάκινα Νάουσας, ενώ στη 7η θέση της βρίσκονται τα μανταρίνια Χίου.

Η TasteAtlas έχοντας καταλογογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά, τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου της για τα φρούτα ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει «παρά το γεγονός ότι προέρχονται από την Κίνα, οι άριστες καιρικές και εδαφικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη συστηματική καλλιέργεια τα έκαναν να προσαρμοστούν στη Μεσόγειο και γρήγορα έγιναν από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα. Μαζεύονται όταν είναι ώριμα, ελέγχονται και συσκευάζονται αμέσως για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους. Λόγω του πλούσιου αρώματος και της γλυκιάς τους γεύσης, είναι περιζήτητα από τους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής. Ιδιαίτερα στις αγορές της Ευρώπης και της Αραβικής Χερσονήσου όπου πωλούνται από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου».

Η συστηματική φύτευση οπωρώνων ροδακινιάς έγινε το 1927. Η πρώτη ποικιλία που καλλιεργήθηκε ήταν η ELBERTA που οριοθετεί τη συστηματικότητα της καλλιέργειας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ροδάκινα Νάουσας να έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η πρώτη δεκάδα με τα καλυτέρα φρούτα παγκοσμίως κατά σειρά είναι: 

Ροδάκινα Νάουσας
Μαγκοστίν Ινδονησίας
Φράουλες Truskawka Kaszubska Πολωνίας
Χουρμάδες Αλγερίας, Λούκουμα Περού
Λεμόνια Σορέντο (Ιταλία)
Μανταρίνια Χίου
Κεράσια Wisnia Νadwislanka Πολωνίας
Acai Berries Βραζιλίας
Μούρα Jabuticaba Βραζιλίας
Πορτοκάλια Βαλέντσια Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις