Ζάχαρη: Λιγότερες εκτάσεις και μικρότερες αποδόσεις έως το 2035

Σταθερή στα 1,48 εκατομμύρια εκτάρια αναμένεται να μείνει η καλλιεργούμενη έκταση ζαχαρότευτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πρώτα χρόνια μετά το 2023, εξαιτίας των υψηλών τιμών στη ζάχαρη

Ωστόσο, η εν λόγω έκταση αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας της πτώσης στην τιμή της ζάχαρης και λόγω του ανταγωνισμού για τη χρήση γης από άλλες καλλιέργειες, σύμφωνα με την μεσοπρόθεσμη έκθεση προβλέψεων που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι αποδόσεις ζαχαρότευτλων αναμένεται να μειωθούν αργά λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας αρνητικών καιρικών φαινομένων και της χαμηλότερης διαθεσιμότητας φυτοϋγειονομικών προϊόντων, προβλέπει η έκθεση της Ε.Ε. 

Αυτή η μείωση των αποδόσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει στο τέλος της περιόδου, όταν αναμένεται να διατεθούν στην αγορά εναλλακτικές λύσεις αντί των απαγορευμένων νεονικοτινοειδών ουσιών.

Μέχρι το 2035, η μέση απόδοση ζαχαρότευτλων στην Ε.Ε. αναμένεται να σταθεροποιηθεί στους 72 τόνους ανά εκτάριο. 

Ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης έκτασης και απόδοσης, η παραγωγή ζάχαρης στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί αργά, από 15,7 Mt μέσο όρο το 2024-2026 σε 15,3 Mt το 2035.

Η μείωση της παραγωγής ζάχαρης στην Ε.Ε. αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής ισογλυκόζης, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί από λιγότερο από 600.000 τόνους σήμερα σε 800.000 τόνους έως το 2035.

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για ισογλυκόζη θα μπορούσε να περιοριστεί από τη μειωμένη ζήτηση τροφίμων και τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα γλυκαντικά. 

Όσον αφορά την κατανάλωση ζάχαρης στην Ε.Ε., προβλέπεται ότι θα μειώνεται ετησίως κατά 0,7% (0,6% κατά κεφαλής).

Μετά την κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων ζάχαρης, η Ε.Ε. έγινε καθαρός εισαγωγέας. Μέχρι το 2035 αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί, αν και οι εισαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν σε λιγότερο από 1 Mt το 2035 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. 

Οι εξαγωγές ζάχαρης της Ε.Ε. έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό τα τελευταία χρόνια, αλλά αναμένεται να συνεχίζουν να καλύπτουν τη ζήτηση στις παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις