Ζωοτροφές: Μειωμένη κατά 3 Mt η παραγωγή της Ε.Ε.

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ζώα εκτροφής εκτιμάται το 2023 σε 144,3 Mt, αντικατοπτρίζοντας μείωση 2% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC).

Η αγορά ζωοτροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 έχει επηρεαστεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες), τις ασθένειες των ζώων (γρίπη των πτηνών, αφρικανική πανώλη των χοίρων), τις πολιτικές πιέσεις (πόλεμος στην Ουκρανία), της κρίσης της αγοράς, τις τροποποιήσεις τις μεθόδους παραγωγής και αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών (πληθωρισμός, αλλαγή διατροφικών συνηθειών κ.α.).

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν διαφορετικά την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στα κράτη μέλη. Ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Ουγγαρία παρουσίασαν μείωση της παραγωγής ζωοτροφών κατά περίπου 5%, άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία έχουν σημειώσει μέτρια αύξηση. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη μείωσαν όλα αυτά την παραγωγή ζωοτροφών ή τη διατήρησή της σε παρόμοιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος.

Όπως και το 2022, ο τομέας των ζωοτροφών για χοίρους επηρεάστηκε περισσότερο το 2023, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση σχεδόν 2,5 Mt. Η Γερμανία για παράδειγμα αντιμετωπίσει μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος λόγω της απώλειες από τις ασιατικές εξαγωγικές αγορές. 

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιροτρόφων στην Ε.Ε. έχασε 800.000 τόνους παραγωγής, λόγω των αλλαγών των προτιμήσεων των καταναλωτών και της απώλειας των εξαγωγικών αγορών. Εν τω μεταξύ η Ιταλία συνέχισε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις