British Sugar & NFU Sugar: Συμφώνησαν σε σύμβαση για τα τεύτλα

Η British Sugar και η NFU Sugar κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύμβαση για τα ζαχαρότευτλα 2024-2025, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και διαφωνιών.

Στο πλαίσιο της οριστικοποιημένης συμφωνίας, οι καλλιεργητές θα μπορούν να επιλέξουν μια σταθερή τιμή 40 λιρών ανά τόνο ή μια βασική τιμή 38 λιρών ανά τόνο συν ένα μπόνους συνδεδεμένο με την αγορά.

Προσφέρεται επίσης μια επιλογή συνδεδεμένη με προθεσμιακά συμβόλαια, για έως και 35% του συμβολαίου τους, καθώς και προστασία της απόδοσης με μείωση κατά 1 λίρα ανά τόνο επί της βασικής ή της σταθερής τιμής του συμβολαίου.

Η δυνατότητα προκαταβολής μετρητών, το επίδομα καθυστερημένης παράδοσης, η τοπική πριμοδότηση και η ασφάλιση έναντι παγετού είναι τα ίδια με πέρυσι.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση που διήρκεσε μήνες, με την British Sugar και την NFU Sugar να παραδέχονται ότι η διαδικασία "δεν εξυπηρέτησε καλά τον κλάδο".

Ως εκ τούτου, τα δύο μέρη συμφώνησαν ένα συντομότερο χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης που θα έδινε την τελική τιμή και τη σύμβαση νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία τη Δευτέρα (18 Δεκεμβρίου), η British Sugar και η NFU Sugar δήλωσαν ότι η όρεξη των καλλιεργητών για ρίσκο και επιλογές είναι σημαντική.

"Πιστεύουμε ότι αυτή η προσφορά αντιπροσωπεύει μεγάλες δυνατότητες για τους καλλιεργητές και δείχνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της British Sugar στην εγχώρια βιομηχανία ζάχαρης", δήλωσε ο Keith Packer, διευθύνων σύμβουλος της British Sugar.

"Αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πρώτη μου ως διευθύνων σύμβουλος της British Sugar και θέλω να βεβαιωθώ ότι στο μέλλον θα κάνουμε όλοι κάτι καλύτερο για τους παραγωγούς μας.

"Γι' αυτό ήταν σημαντικό να συμφωνήσουμε ένα συντομότερο χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει τόσο σε εμάς όσο και στην NFU Sugar να διαπραγματευτούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια προσφορά που θα βρίσκεται στους καλλιεργητές μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

"Οι αλλαγές που κάναμε θα διασφαλίσουν ότι αυτό θα ισχύει για τις διαπραγματεύσεις του επόμενου έτους".

Ο Michael Sly, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της NFU Sugar, πρόσθεσε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παραγωγούς για τη συντριπτική τους υποστήριξη προς την NFU Sugar σε αυτές τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι ο κλάδος μας εκσυγχρονίζεται και ότι οι καλλιεργητές λαμβάνουν πάντα ένα δίκαιο μερίδιο της αξίας της ζάχαρης που προέρχεται από τα τεύτλα τους".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις