Γερμανία: Πάνω από 130.000 αγρότες στα μπλόκα

Τεράστια είναι η συμμετοχή των Γερμανών αγροτών στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τοπικής αστυνομίας, συνολικά 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας κατά τις οποίες οι δρόμοι σε όλη τη χώρα είχαν αποκλειστεί με τρακτέρ, φορτηγά και άλλα οχήματα. 

Περίπου 2.000 τρακτέρ στο Αμβούργο και τη Βρέμη, 7.000 στο Μόναχο, 600 στο Βερολίνο και 1.000 τρακτέρ και φορτηγά στο Στράλσουντ συμμετείχαν στους αποκλεισμούς χθες, Τρίτη.

Τα μπλόκα έχουν δημιουργήσει χάος στη χώρα μιας και πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπόρεσαν να πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άναψε το φιτίλι των διαμαρτυριών με την περιβαλλοντική της πολιτική και τη σημαντική μείωση του γεωργικού κεφαλαίου στον προϋπολογισμό του 2024. 

Οι κυβερνήσεις ορισμένων ομόσπονδων κρατών όπως το Σάαρλατ, το Βρανδεμβούργο, η Κάτω Σαξονία και το Σλέσβιχ-Χολστάιν ζήτησα από την κυβέρνηση να μιλήσει με τους αγρότες και να εγκαταλείψει τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη θέση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» περίπου το 70% του πληθυσμού συντάσσεται με τους αγρότες. 

Επίσης, στο πλευρών των παραγωγών διαδηλώνουν οι μικρομεσαίοι, οι τεχνίτες και οι απλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία. 

Στο πλευρό των αγροτών και το Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών 

Μετά  τους Γερμανούς αγρότες  που παραμένουν στους δρόμους σε πολλά γερμανικά κρατίδια εντείνοντας την πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση, σειρά έχει από σήμερα το ισχυρό Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών, το οποίο πατά κυριολεκτικά «στοπ» στα τρένα σε όλη τη Γερμανία, εντείνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις του. 

Μετά από απόφαση Εργατοδικείου στο κρατίδιο της Έσσης που κρίνει νόμιμη την απεργία, από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής γύρω στις 18:00 ώρα Γερμανίας   παραλύουν όλες τις διαδρομές σε τρένα μεγάλων αποστάσεων, τοπικά τρένα, προαστιακούς και εμπορικές. αμαξοστοιχίες, με λίγες μόνο εξαιρέσεις.

Ήδη σήμερα Τετάρτη, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βερολίνου έμοιαζε με έρημο τοπίο και μάλιστα στις ώρες αιχμής, με ελάχιστα μόνο τοπικά δρομολόγια να διενεργούνται με καθυστερήσεις.

Η GreenPeace

Ενώ τα πνεύματα των αγροτών έχουν οξυνθεί, η GreenPeace εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ρίχνει «λάδι στη φωτιά». 

Συγκεκριμένα, ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να «σταματήσει να προωθεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων ή την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος, που είναι επιβλαβή για το κλίμα, μέσω φορολογικών απαλλαγών».

Η GreenPeace προτείνει τη χρήση των 6 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στη γεωργία για την προώθηση της βιολογικής παραγωγής, για τη μείωση της χρήσης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. 

Ακατάλληλος ο Σόλτς

Την ώρα της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε πολλούς τομείς το 2024, με το υπουργικό συμβούλιο  να συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα.  Σύμφωνα με νέα δημοσιότητα για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δύο στους τρεις Γερμανούς επιθυμούν αλλαγή στην καγκελαρία, κρίνοντας ακατάλληλο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Πριν από λίγες μέρες σε άλλη δημοσιότητα για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, είχε γίνει σαφής εκ νέου η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τα πεπραγμένα της γερμανικής τρικομματικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, με το 82% να δηλώνει λίγο ή καθόλου ευχαριστημένο. 

Όσο για τα κόμματα που συγκυβερνούν, καταγράφουν δημοσκοπικό ναδίρ, την ώρα που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία «καλπάζει» τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου παραμένει σταθερά δεύτερο κόμμα 21-22%, όσο και σε αρκετά κρατίδια, σε ορισμένα από αυτά αγγίζει. πρωτοφανή ποσοστά της τάξης του 37%. 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις