Ελλάδα: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εντάσσονται στον διεθνή κύκλο

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εντάσσονται στον διεθνή κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Σήμερα, οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν πορεία με εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, ενώ οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν στον πρώτο αποκλεισμό κεντρικής οδού στα Νέα Μουδανιά.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Πέμπτη για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν:

  •     Το υψηλό κόστος παραγωγής
  •     Τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων
  •     Τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel
  •     Τη νέα κοινή αγροτική πολιτική

Οι αγρότες ετοιμάζονται για το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας, ενώ θα μετακινηθούν, επίσης, ώστε να ενισχύσουν το μπλόκο του Πλατύκαμπου.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί μία επιτροπή αγροτών για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα των αγροτών

Με κεντρικό θέμα τις κινητοποιήσεις από τους αγρότες τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Κυριακής (28/1), η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία έδωσε το «παρών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη, τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις γύρω από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος.

Μητσοτάκης: Δεν επιδιώκουμε την ένταση

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά ακούει τα αιτήματα των αγροτών».

«Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήσαμε εκτενώς τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους» προσθέτει.

Κυβερνητικές πηγές: Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοιχτή

Κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή και ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ανέφεραν.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Λάρισας έχουν αποφασίσει να μετακίνησαν τα  τρακτέρ τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ενώ εχθές οι, αγρότες των Τρικάλων προχώρησαν το μεσημέρι σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, για περίπου μισή ώρα

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις