Νέα ρεκόρ παραγωγής καλαμποκιού η Κίνα;

Σύμφωνα με παγκόσμιους αναλυτές, οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας οδήγησαν σε απότομη αύξηση του αριθμού των φορτίων σιτηρών που εκτρέπονται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί να χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας από τη Βραζιλία το 2023 εκτινάχθηκαν κατά 29 τοις εκατό σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία, επεκτείνοντας την κυριαρχία του παραγωγού της Νότιας Αμερικής στη μεγαλύτερη αγορά σόγιας στον κόσμο και κατακτώντας το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ.

Όμως η χώρα ετοιμάζεται και για άλλα ρεκόρ. Με περισσότερες φυτεμένες εκτάσεις και πιο άφθονες βροχοπτώσεις, η πρόβλεψη παραγωγής καλαμποκιού της Κίνας για τη νέα σεζόν αυξήθηκε 4,2% σε 288,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Εξωτερικής Γεωργίας (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η χρήση καλαμποκιού για ζωοτροφές υπολογίζεται σε 223 εκατομμύρια τόνους. Τα εργοστάσια ζωοτροφών είναι πιθανό να αναμειγνύουν περισσότερο καλαμπόκι σε σιτηρέσια εν μέσω υψηλότερης εγχώριας προσφοράς, χαμηλότερων εγχώριων τιμών και χαμηλότερων τιμών για το εισαγόμενο καλαμπόκι, ανέφερε η FAS.

Η ζήτηση για βιομηχανική χρήση αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση, με τα κέρδη από αιθανόλη καλαμποκιού να αυξάνονται. Τα εργοστάσια αμύλου καλαμποκιού λειτούργησαν με μέση δυναμικότητα 58% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αυξημένα κατά 7% από το τρίτο τρίμηνο.

«Τα εργοστάσια τροφίμων και βιομηχανικής αιθανόλης αναμένεται να λειτουργήσουν σε παρόμοιο υψηλό επίπεδο και δυναμικότητα το 2023-24 σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια», προβλέπει η FAS.

Οι εισαγωγές αραβοσίτου υπολογίζονται σε 20 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 3 εκατ. τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση. Οι αγρότες ζήτησαν πάγωμα των εισαγωγών σιτηρών για την προστασία των αγροτικών εισοδημάτων καθώς οι τιμές έπεσαν κάτω από το κόστος.

Η παραγωγή σιταριού το 2023-24 αναθεωρήθηκε σε 136,6 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 0,8%, ή 1,1 εκατομμύρια τόνους, από πέρυσι λόγω των προφανών απωλειών από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν βασικές περιοχές, ακριβώς πριν από τη συγκομιδή. Η έκταση σίτου αυξήθηκε κατά 0,5%, αλλά οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 1,3%, ανέφερε η FAS.

Οι εισαγωγές σιταριού υπολογίζονται σε 12,5 εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα να εισάγει όγκο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Από αυτό το σύνολο, 7 εκατομμύρια τόνοι προήλθαν από την Αυστραλία, 2 εκατομμύρια τόνοι από τον Καναδά και 90.000 τόνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις