Τευτλοπαραγωγοί Γαλλίας:  Σε κινητοποίηση για την προστασία της παραγωγής

Η Γενική Συνομοσπονδία Τευτλοκαλλιεργητών  (CGB) της Γαλλίας καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν την κινητοποίηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με την FNSEA και την JA, και να συμμετάσχουν στις δράσεις που σχεδιάζονται στα εδάφη, ιδίως στο μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο Παρίσι από αυτή τη Δευτέρα. Οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη και την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των μέσων παραγωγής και διακοπής των μαζικών εισαγωγών ουκρανικής ζάχαρης.

Από το 2017, το τέλος των ποσοστώσεων ζάχαρης και η διαδοχή κλιματικών, οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων οδήγησαν στην εξαφάνιση δύο περιοχών παραγωγής τεύτλων (Calvados και Limagnes) και στο κλείσιμο πέντε εργοστασίων ζάχαρης στη Γαλλία, ή ένα στα πέντε. Σήμερα, η γαλλική παραγωγή ζάχαρης και αιθανόλης συνεχίζει να απειλείται.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, το CGB καλεί τον Πρωθυπουργό να περάσει από τα λόγια στη δράση για πολλά βασικά θέματα:

Σταματήστε την πίεση στα μέσα παραγωγής
Το CGB ζητά να εφαρμοστεί πραγματικά η αρχή «καμία απαγόρευση χωρίς λύση». Μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση  στα τεύτλα το 2020, είναι επείγον να απελευθερωθεί η υπερβολική πίεση που ασκείται στα μέσα παραγωγής   ( και στον σχεδιασμό  μείωσης καλλιεργειών , Ecophyto 2030, κανονισμός SUR) για να αρθεί η υποχρέωση του 4% αγρανάπαυση και να αναθεωρηθεί η Πράσινη Συμφωνία.

Πολύ βραχυπρόθεσμα, το CGB ζητά να εγκρίνει εκ νέου το acetamiprid και το flupyradifurone για την καταπολέμηση των αφίδων (κίτρινα τεύτλα), όπως συμβαίνει ήδη με τους Ευρωπαίους γείτονές μας.

Σταματήστε τις μαζικές εισαγωγές ζάχαρης από την Ουκρανία
Από το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει τα σύνορά της στην ουκρανική ζάχαρη, η οποία παράγεται με πρότυπα πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν στο εσωτερικό. Ενώ η Ουκρανία εξήγαγε ιστορικά 20.000 τόνους ζάχαρης στην ΕΕ, αυτοί οι όγκοι αυξήθηκαν σε 400.000 τόνους το 2022/2023 και θα μπορούσαν να υπερβούν τους 700.000 τόνους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το CGB ζητά τη θέσπιση ποσοστώσεων που θα περιορίζουν τις εισαγωγές ουκρανικής ζάχαρης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταματήστε τον αθέμιτο ανταγωνισμό
Περισσότερες από δέκα εμπορικές συμφωνίες (Νότια Αφρική, Αμερική Κεντρικής και Άνδεων κ.λπ.) επιτρέπουν την εισαγωγή σχεδόν 1,6 Mt ζάχαρης με μειωμένους ή μηδενικούς δασμούς, επιπλέον του συνολικού ανοίγματος της αγοράς για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Άλλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν περιλαμβάνει ρήτρες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής (φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καύση ζαχαροκάλαμου κ.λπ.) ή τη συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία από τους ενδιαφερόμενους τομείς.

Οποιοσδήποτε όγκος παραχωρηθεί σε αυτές τις χώρες θα οδηγήσει σε πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής, προς όφελος της μετατοπισμένης παραγωγής που δεν θα σέβεται τα τρέχοντα πρότυπα παραγωγής μας.

Η CGB ζητά μια επείγουσα αναθεώρηση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και τη θέσπιση πραγματικών μέτρων που θα επιτρέπουν στους ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν την εγγύηση ότι τα προϊόντα που αγοράζουν συμμορφώνονται με τα πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις