Οριστική εγκατάλειψη που θα ισχύει για ολόκληρο τον γαλλικό αμπελώνα, ζητούν οι γαλλικές οργανώσεις

Μεταξύ της υπερπαραγωγής και της υποκατανάλωσης, η γαλλική οινοβιομηχανία απαιτεί βραχυπρόθεσμες διαρθρωτικές ενισχύσεις: οριστική εκρίζωση, αναβαλλόμενη αναδιάρθρωση, ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση, απόσταξη κ.λπ.

 

«Όπως και άλλοι τομείς της γαλλικής γεωργίας, χρειαζόμαστε ισχυρά οριζόντια μέτρα, αλλά και προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αμπελοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις», αναφέρει η AGPV.

 

Το αίτημα για επίδομα «κοινωνικής οριστικής εκρίζωσης» που ανανεώθηκε πρόσφατα από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Gard ,αποτελεί μέρος του «ισχυρού και διαρθρωτικού σχεδίου δράσης για την αμπελοκαλλιέργεια» που ζητούν από την κυβέρνηση τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Οίνου (AGPV). Σε δελτίο τύπου, οι οινοπαραγωγικές οργανώσεις* καλούν την εκτελεστική εξουσία να λάβει «πιο στοχευμένα μέτρα» μετά τις αρχικές απαντήσεις που δόθηκαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην γενική αγροτική κινητοποίηση (με αιτήματα μείωσης φορολόγησης του μη οδικού ντίζελ, διοικητική απλοποίηση, σχέδιο βιολογικών, κλπ.). Η οινοποιία υποβάλλει τα αιτήματά της ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, θα ανακοινώσει τη βοήθεια για τη βιομηχανία κρασιού την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου ή ίσως πριν, στο Μονπελιέ (Hérault).

Από τα τέλη του 2023 τα αιτήματα , αφορούν τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την άμεση στήριξη των ταμειακών ροών που επηρεάζονται από τον περονόσπορο/ξηρασία/υποκατανάλωση, σε συνδυασμό με πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων για ένα έτος και με προσωρινή εκρίζωση ,έως και χρηματοδότηση από το 2024 για τον επαναπροσανατολισμό μη κερδοφόρων αμπελώνων , ενώ απευθύνεται και στους αμπελουργούς που επιθυμούν να ρίξουν λευκή πετσέτα. Για την κυβέρνηση του Gabriel Attal, είναι πλέον θέμα ανακοίνωσης δημοσιονομικών αποφάσεων (80 εκατ. ευρώ ζητούνται από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, έναντι 20 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί μέχρι σήμερα), στις οποίες θα συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων (οι οποίες θα μπορούσε να επιταχυνθούν από τον Πρόεδρο του Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου).

 

Μεσοπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα

Οι ενισχύσεις καθυστερούν, η οικονομική κατάσταση του τομέα επιδεινώνεται και επιβάλλει άλλα μέτρα σύμφωνα με την AGPV, τα οποία απαιτούν «μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την προσαρμογή του παραγωγικού δυναμικού στην πτώση της εθνικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση των αγορών παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν και την εκρίζωση τμήματος του αμπελώνα» με «προσωρινή και οριστική εκρίζωση, στήριξη των επαγγελματιών, που πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό για να ξεπεραστούν οι διαχειριστικές δυσκολίες. Για την προσεχή συγκομιδή, είναι επίσης σκόπιμο να υποστηριχθεί η αναπροσαρμογή της παραγωγής υπό τις καλύτερες συνθήκες, μέσω της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ή της χαλάρωσης των κανόνων σχετικά με την απόσταξη και το άνοιγμα νέων αγορών».

Ενώ η βιομηχανία οίνου μόλις ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο, η AGPV ζητά «μέτρα διαρθρωτικής στήριξης μακροπρόθεσμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων (συνεχή αναδιάρθρωση, επενδύσεις) και των αγορών (επικοινωνία, προώθηση)». Γνωρίζοντας ότι η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων «δεν είναι επιλογή, είναι ζήτημα επιβίωσης για τις 59.000 γαλλικές οινοπαραγωγικές μονάδες», τα μέτρα αφορούν την «γαλλική αμπελοοινική οικονομία» που βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου», επειδή «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους και μια ιστορική πτώση της κατανάλωσης».

 

*: Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Αποσταγμάτων με Ονομασίες Ελεγχόμενης Προέλευσης (CNAOC), οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί (VCF), οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας (VIF), η Συνομοσπονδία Οίνων IGP (VinIGP) και η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (FNSEA).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις