Πως διαμορφώνεται η κατάσταση του ρυζιού στις ασιατικές χώρες

Οι τιμές του parboiled ρυζιού που εξάγεται από την κορυφαία Ινδία σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και της ελαφράς βελτίωσης της ζήτησης, ενώ οι τιμές του Βιετνάμ υποχώρησαν καθώς συσσωρεύονται αποθέματα.

Η σπασμένη κατά 5% parboiled ποικιλία RI-INBKN5-P1 της Ινδίας διαμορφώθηκε σε τιμές ρεκόρ 546- 554 δολαρίων ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, από 542- 550 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

"Η ζήτηση ήταν καλύτερη αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αγοραστές γκρινιάζουν για τις υψηλότερες τιμές, αλλά δεν έχουν πραγματικά πολλές επιλογές. Το ινδικό ρύζι εξακολουθεί να είναι φθηνότερο από το ρύζι από άλλα μέρη", δήλωσε ένας εξαγωγέας με έδρα την Καλκούτα.

Το 5% σπασμένο ρύζι RI-VNBKN5-P1 του Βιετνάμ προσφέρθηκε στα 625-630 δολάρια ανά μετρικό τόνο, από 637-640 δολάρια πριν από μια εβδομάδα.

"Οι προμήθειες αυξάνονται εν μέσω της συγκομιδής της χειμερινής-ανοιξιάτικης σοδειάς, της μεγαλύτερης συγκομιδής του έτους", δήλωσε έμπορος με έδρα την πόλη Χο Τσι Μινχ.

Ορισμένοι έμποροι δήλωσαν ότι επιβραδύνουν τις αγορές τους σε αναποφλοίωτο ρύζι από τους αγρότες αναμένοντας περαιτέρω μείωση των εγχώριων τιμών.

Οι τιμές του σπασμένου ρυζιού 5% της Ταϊλάνδης RI-THBKN5-P1 διαμορφώθηκαν στα 615 δολάρια ανά τόνο, ελαφρώς υψηλότερα από τα 610 δολάρια ανά τόνο της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι έμποροι απέδωσαν την αύξηση των τιμών στη διακύμανση του τοπικού νομίσματος, ενώ η κατάσταση της ζήτησης παραμένει ισχνή χωρίς να πραγματοποιούνται σημαντικές συμφωνίες. Σημείωσαν επίσης ότι η νέα προσφορά αναμένεται να εισέλθει σταδιακά στην αγορά τον επόμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, το Μπανγκλαντές θα μπορούσε να εισάγει 500.000 τόνους ρυζιού το έτος έως τον Ιούνιο για να δροσίσει τις εγχώριες τιμές του βασικού σιτηρού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση είχε μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές ρυζιού στο 15% από 63%.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις