Κίνδυνο διαμάχης για το νερό στην Ε.Ε. βλέπουν οι Βρυξέλλες

Η λειψυδρία κινδυνεύει να πυροδοτήσει συγκρούσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι προετοιμασμένες για έναν κόσμο που θερμαίνεται, θα προειδοποιήσει την επόμενη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο POLITICO. 

Το αυστηρό μήνυμα αποτελεί μέρος ενός ανακοινωθέντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλούνται να επιταχύνουν τους ρυθμούς των προετοιμασιών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με το αναγκαίο - μια ωμή προειδοποίηση που θα χρησιμεύσει ως η τελευταία σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ για το κλίμα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου σε όλο το μπλοκ. 

Σε ένα αχρονολόγητο προσχέδιο του κειμένου που είδε το POLITICO, η Επιτροπή προσδιορίζει την έλλειψη νερού ως ένα ζήτημα που απειλεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής: τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τις υποδομές που τροφοδοτούν και μεταφέρουν την κοινωνία, για να μην αναφέρουμε τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη υγεία.

"Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να εκδηλωθούν με πολλαπλές μορφές, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν ... αυξημένο ανταγωνισμό για τους υδάτινους πόρους σε διάφορους τομείς και χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικού κινδύνου συγκρούσεων εντός και μεταξύ των κρατών μελών για τους διασυνοριακούς υδάτινους πόρους", αναφέρει το σχέδιο.

Ορισμένες περιοχές διαπληκτίζονται ήδη για τις προμήθειες. Στην Ισπανία, η Καταλονία που πλήττεται από την ξηρασία προσπαθεί να πείσει την ισπανική κεντρική κυβέρνηση να εκτρέψει το νερό του ποταμού από τη γειτονική Αραγονία, τροφοδοτώντας τις πολιτικές εντάσεις. Η Γαλλία είδε πέρυσι βίαιες συγκρούσεις για τα σχέδια ταμιευτήρων νερού. 

Η επιστολή της Επιτροπής θα συνοδεύει την πρώτη Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Κινδύνου για το Κλίμα, μια ολοκληρωμένη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Η αύξηση των ακραίων υδάτινων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, είναι μόνο μία από τις κλιματικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η αξιολόγηση του ΕΟΠ "εντόπισε 36 βασικούς κινδύνους για την Ευρώπη, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται ήδη σε καταστροφικά επίπεδα και είναι εξαιρετικά επείγοντες", αναφέρει το έγγραφο της Επιτροπής, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η Επιτροπή, η ΕΕ μπορεί να αναμένει "περισσότερες καταστροφές, όπως ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ασθένειες, αποτυχίες καλλιεργειών, θανάτους από καύσωνα, ζημιές στις υποδομές και διαρθρωτικές αλλαγές στο περιβάλλον" - αλλά προειδοποιεί ότι το μπλοκ δεν σχεδιάζει για αυτούς τους κινδύνους. 

"Τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της πρέπει να γίνουν σημαντικά καλύτεροι στην προετοιμασία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων", αναφέρει το έγγραφο, προειδοποιώντας ότι ακόμη και όταν υπάρχουν πολιτικές, "η εφαρμογή τους επί του παρόντος δεν επαρκεί για να παράσχει εύλογη διασφάλιση". 

Με τις πράσινες πολιτικές να αντιμετωπίζουν αντιδράσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή προσπαθεί να παρουσιάσει ένα οικονομικό επιχείρημα για να γίνει η Ήπειρος πιο ανθεκτική στους κλιματικούς κινδύνους. Σύμφωνα με μια "συντηρητική εκτίμηση", υποστηρίζει ότι η επιδείνωση των κλιματικών επιπτώσεων θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική παραγωγή του μπλοκ κατά 7% μέχρι το 2100.

"Η ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι θέμα ανταγωνιστικότητας για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις και, συνεπώς, θέσεων εργασίας. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης για τις αγροτικές και παράκτιες περιοχές, τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους αλιείς", τονίζεται στο έγγραφο. 

Όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ετήσιες ζημίες ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τις παράκτιες πλημμύρες. Από το 1980, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες έχουν κοστίσει στην ΕΕ περίπου 9 δισ. ευρώ και 170 δισ. ευρώ ετησίως, αντίστοιχα. 

"Η ανεπαρκής ή καθυστερημένη εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων θα είναι ασύμφορη", αναφέρεται στο έγγραφο.

Και δεν πρόκειται μόνο για το νερό. Η Επιτροπή σημειώνει ότι ενώ μολυσματικές ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου αναμένεται να γίνουν ενδημικές σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, "τα αποτελεσματικά ιατρικά αντίμετρα ... είναι σπάνια ή δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί". Επιπλέον, "όλες οι υποδομές μεταφορών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή", αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων. 

Οι κλιματικές επιπτώσεις είναι επίσης πιθανό να επιδεινώσουν την ανισότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ και εντός αυτών, με τη νότια Ευρώπη να πλήττεται περισσότερο από την υπόλοιπη ήπειρο.

Αν και καλεί σε μεγάλο βαθμό τις πρωτεύουσες να αναλάβουν δράση, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δίνει στον εαυτό του κάποια εργασία στο έγγραφο. Η Επιτροπή θα ενισχύσει την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους όπως οι καύσωνες, θα θέσει "ελάχιστες απαιτήσεις κλιματικής ανθεκτικότητας" για όλες τις δαπάνες της ΕΕ και θα δημοσιεύσει στα τέλη του 2025 μελέτη για την προετοιμασία του γεωργικού τομέα για την κλιματική αλλαγή. 

Παρομοίως, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να εκδώσουν περισσότερες οδηγίες για να καταστήσουν τα αγροτικά τοπία πιο ανθεκτικά στους κλιματικούς κινδύνους, βασιζόμενες στους νέους κανόνες του μπλοκ για την αποκατάσταση της φύσης. 

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, ο οποίος πέρασε από αρκετές ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη τελική ψηφοφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στηρίζει πολλά μέτρα ανθεκτικότητας και αναφέρεται σε όλο το έγγραφο. 

Ίσως σε ένα νεύμα στη διαμάχη γύρω από το νόμο - ο οποίος αντιμετώπισε αντιδράσεις που εν μέρει τροφοδοτήθηκαν από παραπληροφόρηση που διαδόθηκε από βιομηχανικές ομάδες και συντηρητικούς νομοθέτες - το έγγραφο απαριθμεί την "καταπολέμηση της παραπληροφόρησης" ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της κλιματικής ετοιμότητας της Ευρώπης. 

"Η Επιτροπή θα συμβάλει στις προσπάθειες παρακολούθησης και ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο οι αφηγήσεις παραπληροφόρησης εισέρχονται στον δημόσιο χώρο και επηρεάζουν τη γνώμη και τη συμπεριφορά", αναφέρει το κείμενο. "Θα ενισχύσει τη χρήση σχετικών εργαλείων πολιτικής, ψηφιακών λύσεων και επικοινωνιακών προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για το κλίμα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις