Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των Ινδών αγροτών

Χιλιάδες αγρότες που συνωστίζονταν σε λεωφορεία και τρένα ταξίδεψαν την Πέμπτη στην ινδική πρωτεύουσα για να προωθήσουν το αίτημά τους για νέα νομοθεσία που θα εγγυάται τις ελάχιστες κερδοφόρες τιμές των καλλιεργειών, μετά από εβδομάδες αποκλεισμού από την πόλη.

Απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τα τρακτέρ τους, αφού οι αρχές οριοθέτησαν τους αυτοκινητόδρομους προς το Νέο Δελχί με τσιμεντόλιθους και συρματοπλέγματα. Προϋπόθεση για να επιτραπεί η συγκέντρωσή τους στην πρωτεύουσα ήταν οι αγρότες να μην χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά τους οχήματα. Τους απαγορεύτηκε επίσης να μεταφέρουν ραβδιά ή σπαθιά για να αποφύγουν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με αίτημα τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη γεωργία. Υποστήριξαν ότι χωρίς εγγυήσεις για τις τιμές των καλλιεργειών τους, θα ήταν στο έλεος των αγορών και αυτό θα σήμαινε καταστροφή, ειδικά για τα περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών που κατέχουν λιγότερο από 1 εκτάριο (2 1/2 στρέμματα) γης.

Η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από το Ενιαίο Μέτωπο Αγροτών, πραγματοποιήθηκε στο Ramlila Ground, το οποίο χρησιμοποιείται για θρησκευτικές γιορτές, μεγάλες πολιτικές συναντήσεις και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η αστυνομία επέτρεψε τη συγκέντρωση επίσης υπό τον όρο ότι οι αγρότες δεν θα έφερναν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ινδία, η οποία έχει εθνικές εκλογές τον Απρίλιο-Μάιο, με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει μια τρίτη διαδοχική θητεία. Οι αγρότες είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό ψηφοδέλτιο στην Ινδία με τον απόλυτο αριθμό τους. Περισσότερο από το 60% των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Ινδίας εξαρτώνται από τη γεωργία για να ζήσουν.

Οι αγρότες πιέζουν επίσης την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για διαγραφή των δανείων και να αποσύρει τις νομικές υποθέσεις που ασκήθηκαν εναντίον τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους το 2021. Αρκετές συνομιλίες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να άρουν το αδιέξοδο.

Χιλιάδες αγρότες διαμαρτύρονται ξεχωριστά στο Σαμπού, μια πόλη περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, από τις 13 Φεβρουαρίου.

Οι αρχές έχουν οχυρώσει αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Νέο Δελχί με τσιμεντόλιθους, μεταλλικά κοντέινερ, συρματοπλέγματα και σιδερένια καρφιά για να εμποδίσουν τους αγρότες να εισέλθουν. Οι αγρότες έχουν φέρει μπουλντόζες και εκσκαφείς για να προσπαθήσουν να περάσουν.

Στις 21 Φεβρουαρίου, σε συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομίας σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής, καθώς οι αγρότες προσπάθησαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την ινδική πρωτεύουσα, αφού οι συνομιλίες με την κυβέρνηση απέτυχαν να βγάλουν από το αδιέξοδο τα αιτήματά τους για εγγυημένες τιμές των καλλιεργειών.

Η αστυνομία της Χαριάνα ανακοίνωσε ότι 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν αφού οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν με ξύλα και τους πέταξαν πέτρες.

Οι αγρότες σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους και οχυρώθηκαν κοντά στην πόλη Σαμπού, κοντά στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών Παντζάμπ και Χαριάνα, καθώς οι ενώσεις τους συμμετείχαν σε συζητήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης.

Απέρριψαν μια πρόταση που τους προσέφερε πενταετή συμβόλαια εγγυημένων τιμών για μια σειρά από ορισμένες καλλιέργειες, όπως αραβόσιτος, όσπρια και βαμβάκι.

Πριν από δύο χρόνια, δεκάδες χιλιάδες αγρότες είχαν κατασκηνώσει στα περίχωρα του Νέου Δελχί αναγκάζοντας τον Μόντι να καταργήσει τους νέους γεωργικούς νόμους, σε μια σημαντική ανατροπή για την κυβέρνησή του.

Ο Jagjit Singh Dallewal, ένας από τους αγρότες που ηγούνται της πορείας, δήλωσε ότι δεν επιθυμούν καμία βία, αλλά καταδίκασε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα μαζικά μέτρα ασφαλείας.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας λένε ότι οι αγρότες επιδιώκουν νέα νομοθεσία που θα εγγυάται ελάχιστες τιμές για 23 καλλιέργειες. Οι αγρότες πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους.

Η κυβέρνηση προστατεύει τους γεωργικούς παραγωγούς από τις απότομες πτώσεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων, καθορίζοντας μια ελάχιστη τιμή αγοράς για ορισμένες βασικές καλλιέργειες, ένα σύστημα που εισήχθη τη δεκαετία του 1960 για να βοηθήσει στην ενίσχυση των αποθεμάτων τροφίμων και την αποφυγή ελλείψεων. Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε έως και 23 καλλιέργειες, αλλά η κυβέρνηση προσφέρει συνήθως την ελάχιστη τιμή μόνο για το ρύζι και το σιτάρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις