Ε.Ε.: «Τσεκούρι» στους κανόνες για την πράσινη γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οριστικοποιεί μια σειρά νομοθετικών προτάσεων που θα αποδυναμώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τους αγρότες - παρά τις συμβουλές των κορυφαίων επιστημόνων της ότι η γεωργία πρέπει να γίνει πιο βιώσιμη, διαφορετικά θα αποδεκατιστεί από την κλιματική αλλαγή.

Οι προτάσεις, τις οποίες είδε το POLITICO, θα τερματίσουν την απαίτηση να παραμερίζεται γη για την προώθηση της βιοποικιλότητας, καθιστώντας την και άλλα μέτρα - όπως η ελαχιστοποίηση της κατεργασίας του εδάφους για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους - προαιρετικά. Συνολικά, θα επέτρεπαν στους αγρότες να λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ ακόμη και αν δεν πληρούν τα πιο βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα, γνωστά ως αιρεσιμότητα.

Η δραματική αντιστροφή της πολιτικής της Επιτροπής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται κατόπιν προτροπής των εθνικών κυβερνήσεων που προσπαθούν απεγνωσμένα να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη και στις Βρυξέλλες για να εκτονώσουν την οργή τους για την περιβαλλοντική γραφειοκρατία που, όπως λένε, καταστρέφει τα προς το ζην.

Ωστόσο, αγνοεί επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση των επιστημόνων της ΕΕ, σε μια πρώτη στο είδος της έκθεση που συνέταξε αυτή την εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η οποία ξεχωρίζει τη γεωργία ως έναν τομέα στον οποίο απαιτείται επείγουσα δράση εάν η ήπειρος θέλει να αποφύγει καταστροφικές πλημμύρες, πολυετείς ξηρασίες και καυτούς καύσωνες.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και πράσινοι νομοθέτες προειδοποιούν ότι η προσπάθεια αυτή θα αναιρέσει τις ελάχιστες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), το πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που κατατρώει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του μπλοκ, δεσμεύοντας τα χρήματα των φορολογουμένων για την επιδότηση των γεωργών ώστε να διατηρηθεί το status quo για τα επόμενα χρόνια.

"Η εξάλειψη δεκαετιών σταδιακής προόδου προς την κατεύθυνση της βιώσιμης γεωργίας για βραχυπρόθεσμες εκλογικές σκοπιμότητες είναι ένα τεράστιο λάθος και όλη η κοινωνία θα πληρώσει υψηλό τίμημα", δήλωσε ο Marco Contiero, υπεύθυνος για τη γεωργική εκστρατεία της Greenpeace ΕΕ.

"Οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά οι προτάσεις αυτές δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους και απλώς αφαιρούν μερικά από τα τελευταία ψήγματα περιβαλλοντικής προστασίας στην αγροτική πολιτική της ΕΕ".

Προϋποθέσεις

Η ΚΓΠ περιλαμβάνει μια σειρά από "ορθούς γεωργικούς και περιβαλλοντικούς όρους" - ή ΓΑΛΑ - που πρέπει να πληρούν οι γεωργοί για να λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα προτείνει την κατάργηση των υποχρεώσεων για τέσσερις από αυτούς και, αντ' αυτού, την παροχή οικονομικής αποζημίωσης στους γεωργούς που τους εφαρμόζουν εθελοντικά.

Αυτές είναι οι εξής:

- GAEC 5 - που απαιτεί από τους γεωργούς να ελαχιστοποιούν την κατεργασία του εδάφους για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους.

- GAEC 6 - που απαιτεί από τους γεωργούς να καλλιεργούν καλλιέργειες κάλυψης μεταξύ των εποχών για τη διατήρηση του εδάφους, του νερού και των θρεπτικών στοιχείων, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χημικές εισροές όπως τα λιπάσματα.

- GAEC 7 - που απαιτεί από τους γεωργούς να καλλιεργούν μια σειρά διαφορετικών τύπων καλλιεργειών στην ίδια περιοχή σε μια σειρά καλλιεργητικών περιόδων. Αυτό συμβάλλει στην επιστροφή των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος χωρίς συνθετικές εισροές και μειώνει την ανάγκη για χημικά φυτοφάρμακα.

- GAEC 8 - απαίτηση από τους αγρότες να παραχωρούν τουλάχιστον το 4% της γεωργικής τους γης για τη βιοποικιλότητα.

Άλλα μέτρα που θα προταθούν από την Επιτροπή περιλαμβάνουν:

- Εξαίρεση των γεωργών με έκταση μικρότερη των 10 εκταρίων - τα δύο τρίτα όλων των δικαιούχων της ΚΓΠ - από τους ελέγχους και τις κυρώσεις.

Για να ενισχύσει τη θέση των γεωργών έναντι των εμπόρων, των λιανοπωλητών και άλλων φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού, η Επιτροπή θα προβεί επίσης:

- Θα δρομολογήσει ένα "παρατηρητήριο για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές" μέχρι το καλοκαίρι για να αυξήσει τη διαφάνεια της αγοράς. Το παρατηρητήριο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των τομέων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς και από υπαλλήλους της ΕΕ και των κρατών μελών.

- Εξετάστε πιθανές αναθεωρήσεις διαφόρων κανονισμών της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ), η οποία καθορίζει τους βασικούς κανόνες για την ενιαία αγορά της ΕΕ, και της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των ασθενέστερων προμηθευτών από τους ισχυρότερους αγοραστές.

Κοινή λογική

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που φρενάρουν τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.

"Τα μέτρα ... δεν αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία της ΚΓΠ για το κλίμα και το περιβάλλον", ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, σπεύδοντας να διευκρινίσει τα δημόσια σχόλια του Επιτρόπου Γεωργίας Janusz Wojciechowski ότι οι Βρυξέλλες θα έβαζαν τσεκούρι στους δεσμούς μεταξύ της ΚΓΠ και της Πράσινης Συμφωνίας, του γενικού σχεδίου της ΕΕ για να καταστεί η ήπειρος κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Στο σχέδιο μέτρων, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι γεωργοί θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΓΠ με έναν "πιο ρεαλιστικό" τρόπο. Ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Wopke Hoekstra δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο POLITICO ότι το μπλοκ θα μπορούσε να επιταχύνει τις πράσινες προσπάθειες μόλις καταλαγιάσει η φρενίτιδα γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο POLITICO ότι τα μέτρα θα αναιρέσουν την κληρονομιά του υπερβάλλοντος ζήλου του οικολογικού ακτιβισμού από ανθρώπους όπως ο Frans Timmermans, ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρχιτέκτονας της Πράσινης Συμφωνίας, ο οποίος εγκατέλειψε τις Βρυξέλλες πέρυσι για να επιστρέψει στην εθνική πολιτική στην πατρίδα του, την Ολλανδία.

"Αυτή η νομοθετική περίοδος ήταν εξαιρετικά επικεντρωμένη σε έναν μόνο πυλώνα της βιωσιμότητας, το περιβάλλον, αλλά χρειαζόμαστε επίσης οικονομική και κοινωνική ευημερία", δήλωσε ο διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να εκφραστεί ελεύθερα.

"Δεν πρόκειται να απορρίψουμε την Πράσινη Συμφωνία, αλλά να συζητήσουμε με τους αγρότες για το πώς θα την επιτύχουμε".

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν όταν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των αγροτών.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, που ανησυχεί για τη σωρεία μέτρων που ετοιμάζει το εκτελεστικό όργανο, διαφώνησε.

"Από τη στιγμή που πας τόσο μακριά [στην κατάργηση της αιρεσιμότητας] για κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη, μπορείς ποτέ να την επαναφέρεις; Δεν το νομίζω", δήλωσε.

"Πρόκειται για ένα πλήρες ξεπούλημα από την Επιτροπή".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις