Νέα εποχή για τα λιπάσματα: Έρχεται ψηφιακή επισήμανση στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009, η οποία θεσπίζει νέους κανόνες για την ψηφιακή επισήμανση των προϊόντων λίπανσης της ΕΕ. Η πρόταση, που έλαβε 533 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 89 αποχές, στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών στις πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα λίπανσης, στη μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις και στην προώθηση της βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες:

    Οι οικονομικοί φορείς θα μπορούν να παρέχουν όλες τις πληροφορίες επισήμανσης που απαιτούνται ψηφιακά, σε δύο περιπτώσεις:
    -   Όταν τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ πωλούνται χωρίς συσκευασία.
    -    Όταν τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ πωλούνται σε άλλους οικονομικούς φορείς (που δεν είναι τελικοί χρήστες).
    Για τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ που πωλούνται σε τελικούς χρήστες σε συσκευασία, οι οικονομικοί φορείς θα επιλέγουν εάν θα παρέχουν ψηφιακή ή φυσική επισήμανση.
     -   Σε περίπτωση ψηφιακής επισήμανσης, θα οφείλουν να παρέχουν επιπλέον μια φυσική ετικέτα με τις σημαντικότερες πληροφορίες.
    Η ψηφιακή ετικέτα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και δωρεάν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.
    Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να συμπληρώνει τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης και να προσαρμόζει περαιτέρω το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009.

Στόχοι της ψηφιακής επισήμανσης:

  -  Βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών στις πληροφορίες: Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα πληροφοριών, όπως οδηγίες χρήσης, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέτρα ασφαλείας, σε εύχρηστη μορφή.
  -   Μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις: Η ψηφιακή επισήμανση θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή και την εκτύπωση ετικετών.
  -  Προώθηση της βιωσιμότητας: Η ψηφιακή επισήμανση θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης χαρτιού και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού εγκριθεί, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε εδώ  την απόφαση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις