Η Τράπεζα Πειραιώς πληρώνει πρόστιμο 1,65 εκατ. ευρώ

 

Υπό το βάρος των καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), η Διοίκηση της Τράπεζας υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της, στο πολυδιαφημισμένο Νέο Μοντέλο ψηφιακών καταστημάτων, προϋπολογισμού άνω των 80εκ. €.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο η Διοίκηση της Τράπεζας αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης και να «ξηλώσει» τις θέσεις εργασίας που είχε τοποθετήσει αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της να εξυπηρετούν το πελατειακό κοινό σε καναπεδάκια και τραπεζάκια που θυμίζουν σαλόνι πλοίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών μυοσκελετικών παθήσεων τους εργαζόμενους. Η τράπεζα αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης, αφού το προηγούμενο διάστημα της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,65 εκ. € και τριήμερο κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στη Θεσσαλονίκη για την μη τήρηση του νόμιμου ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ:

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια συστημική Τράπεζα, και μια από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, υποχρεώνεται να αναθεωρήσει ένα τόσο ακριβοπληρωμένο project. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ΣΕΥΤΠΕ επιτυγχάνει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα στα εργασιακά, με πλέον εμβληματική την προσπάθεια για την πιστή τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας (επιβολή προστίμου ύψους 1,65 εκ. € στην Τράπεζα Πειραιώς – τριήμερο κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στη Θεσσαλονίκη).

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος των Εργαζόμενων προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μπροστά στον άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών μυοσκελετικών παθήσεων στους εργαζόμενους του Δικτύου, που αναγκάζονταν να εξυπηρετούν το πελατειακό κοινό σε καναπεδάκια και τραπεζάκια που θυμίζουν σαλόνι πλοίου. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα από τα σχετικά Δελτία Ελέγχου, ο όλος σχεδιασμός δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τις νόμιμες προδιαγραφές προστασίας της υγείας των εργαζομένων, καθώς μεταξύ άλλων, οι θέσεις εργασίας κρίθηκαν ακατάλληλες και μη εργονομικές.

 Η Διοίκηση της Τράπεζας αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης και να «ξηλώσει» τις θέσεις εργασίας, όχι μόνο για να μην υποστεί τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά και για να αποφύγει την περαιτέρω αρνητική δημοσιότητα, καθώς ο ΣΕΥΤΠΕ : ενημέρωσε σχετικά τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να καταθέσουν σχετική ερώτηση, και το θέμα απασχόλησε το Κοινοβούλιο, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου.

Η ανατροπή του σχεδιασμού που αγνοούσε επιδεικτικά τα θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, θεωρούμε ότι θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις για την υγεία των εργαζομένων, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε μια σειρά εταιρειών που απασχολούν υπαλλήλους γραφείου, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επιδίδονται σε εργασιακούς πειραματισμούς, με κοινό παρονομαστή την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καλούμε εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, γιατί η περιφρούρηση της νομιμότητας και της εργασιακής αξιοπρέπειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το παρόν και το μέλλον της εργασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις