Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξάνει τις εισαγωγές σιταριού

Η κακή κατάσταση των χειμερινών καλλιεργειών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συγκομιδή του 2024 έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις ανησυχίες για την παραγωγή να αποτελούν έναν από τους παράγοντες που οδηγούν τις εισαγωγές αυτή τη σεζόν.

Η AHDB δημοσίευσε την πρώτη έκθεση για την εξέλιξη των καλλιεργειών του 2024, επιβεβαιώνοντας την εκτεταμένη κακή κατάσταση όλων των χειμερινών καλλιεργειών.

Αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνέχισαν να επιβαρύνουν τους καλλιεργητές σε όλα τα μέρη της χώρας.

Οι χειρότερες συνθήκες επικράτησαν στα East Midlands και στις γειτονικές περιοχές των West Midlands, East, και Yorkshire and the Humber.

Ως αποτέλεσμα, οι αξιολογήσεις της κατάστασης των καλλιεργειών είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Μόλις το 34% του χειμερινού σιταριού της Μεγάλης Βρετανίας αξιολογείται ως σε καλή ή άριστη κατάσταση στα τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, όταν το 90% της καλλιέργειας είχε αξιολογηθεί ως καλή ή άριστη και ακόμη και κάτω από το 49% του Μαρτίου 2020.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές σιταριού το 2023/24 θα μπορούσαν να φθάσουν τους 2,00 Mt, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της AHDB.

Προειδοποιεί ότι αυτό αντανακλά τόσο την κακή ποιότητα της σοδειάς του 2023 όσο και τις "κατανοητές ανησυχίες" για τη σοδειά του 2024.

Ως αποτέλεσμα, η AHDB αύξησε την πρόβλεψή της για τις συνολικές εισαγωγές της περιόδου από 1,75 εκατ. τόνους που προέβλεπε τον Ιανουάριο σε 2,00 εκατ. τόνους. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών σιταριού από το 2020/21.

Ενώ το σιτάρι εκπλήσσει τακτικά με την ικανότητά του να ανακάμπτει από τους κακούς χειμώνες- το Συμβούλιο Εισφορών αναφέρει ότι φέτος θα είναι μια σημαντική δοκιμασία αυτής της ικανότητας.

Παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση του σιταριού ήταν καλύτερη από τα περισσότερα σιτηρά, το στρες του χειμώνα επηρέασε σοβαρά τις καλλιέργειες χειμερινού κριθαριού της ΜΒ και τώρα μόνο το 38% βρίσκεται σε καλή ή άριστη κατάσταση.

Πριν από ένα χρόνο, το 92% της σοδειάς χειμερινού κριθαριού στη Μ. Βρετανία είχε αξιολογηθεί ως καλή ή άριστη. Πολλά φυτά ξεράθηκαν λιγότερο από το συνηθισμένο, αφήνοντας χαμηλότερο δυναμικό απόδοσης και η καλλιέργεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ζεστή και ξηρή άνοιξη.

Ενώ οι συνθήκες χειμερινής βρώμης στη Μ. Βρετανία είναι καλύτερες από άλλες χειμερινές καλλιέργειες, μόνο το 37% της βρετανικής καλλιέργειας αξιολογείται ως καλή ή εξαιρετική, σημειώνει η έκθεση. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 83% στα τέλη Μαρτίου 2023.

Αφού έμειναν στο νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλά φυτά χειμερινής ελαιοκράμβης πέθαναν και υπάρχουν μερικά πολύ γυμνά σημεία στα Midlands ιδιαίτερα.

Συνολικά, μόνο το 31% της καλλιέργειας χειμερινής ελαιοκράμβης στη Μεγάλη Βρετανία αξιολογείται ως σε καλή ή άριστη κατάσταση. Αυτό είναι πολύ κάτω από το 70% που αξιολογείται ως καλή-άριστη στο τέλος Μαρτίου 2023, αλλά ελαφρώς πάνω από το 26% του Μαρτίου 2020.

Η AHDB αναφέρει ότι η φύτευση των ανοιξιάτικων καλλιεργειών παραμένει με μεγάλη καθυστέρηση, και ελάχιστες πληροφορίες μπορούν να προσφερθούν σε αυτό το στάδιο.

Περισσότερη κάλυψη αναμένεται στην επόμενη έκθεση, η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση στα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις